Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Bloomberg: Κυπριακή βόμβα «κάτω από την μύτη της Ευρώπης»

 

Στην χαλαρή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδίδει την διόγκωση του κυπριακού προβλήματος

krisievrwpiΟ τραπεζικός τομέας της Κύπρου διογκώθηκε σε σημείο που να αποτιμάται στο 8πλάσιο του Κυπριακού ΑΕΠ και να είναι αδύνατον να στηριχθεί από την κυπριακή κυβέρνηση «κάτω από την μύτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για τον λόγο αυτό σήμερα λαμβάνονται μέτρα που πλήττουν την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Αυτή την εκτίμηση κάνει το πρακτορείο Bloomberg θεωρώντας την εποπτική χαλαρότητα που επέδειξαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ως την βασική αιτία των σημερινών προβλημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «παρότι η Κύπρος είναι μία φτωχή, στρατιωτικά και εθνικά διχασμένη χώρα με ένα ιστορικό τραπεζικού απορρήτου, της επιτράπηκε να γίνει μέλος της Ε.Ε το 2004 και μέρος του «Ιερού», της Ευρωζώνης το 2008. Κάτω από την μύτη της Ε.Ε η Κύπρος ανέπτυξε ένα τραπεζικό σύστημα πολύ μεγάλο για να στηριχθεί από την εθνική κυβέρνηση».

Το πρακτορείο Bloomberg συνεχίζει τονίζοντας ότι «οι Κυπριακές τράπεζες πήραν δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις, που περιλάμβαναν ρώσους ολιγάρχες που «έστησαν δουλειές» στο νησί». Οσον αφορά τις επενδύσεις των τραπεζών αυτές – σημειώνεται- επενδύθηκαν σε ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να δεχθεί χαστούκι από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστ – τονίζεται- οι κυπριακές τράπεζες ενεπλάκησαν σε ασφυκτικό εναγκαλισμό και με το κυπριακό δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Bloomberg το μάθημα που πρέπει να πάρει η Ε.Ε είναι πώς όταν εντάσσονται περιφερειακά κράτη «δημιουργείται ηθικός κίνδυνος και τάση πρός την αστάθεια» αφού «όταν ο πύργος από τραπουλόχαρτα καταρρεύσει, τρομάζουν οι επενδυτές και απευθύνονται στις κυβερνήσεις για να τους σώσουν. Τότε όλοι χάνουν, οι φορολογούμενοι στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης καθώς και οι πολίτες στην χώρα του οφειλέτη».[space size=»30″]

 

By