Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Bloomberg: 48 ώρες στην Ελλάδα για να παρουσιάσει μια συμφωνία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει 48 ώρες για να φέρει μια συμφωνία στους πιστωτές της χώρας του για να δώσει τέλος στην πεντάμηνη στασιμότητα για την βοήθεια που ρισκάρει να διαχωρίσει το ευρώ.

bloomberg
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μετά από τις μαραθώνιες συνομιλίες την Δευτέρα, οι ηγέτες από τις 18 χώρες-εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη, συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα τελικά γίνεται σοβαρή για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αφότου υπέβαλε σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων που ξεκίνησαν να συγκλίνουν με τους όρους που απαιτούσαν οι πιστωτές.

Επίσης, καθώς οι πολιτικές συζητήσεις συνεχίζονται, η ΕΚΤ σήμερα αύξησε το όριο του ELA, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου.

Στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες συμφώνησαν να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις για να προχωρήσουν σε μια σημαντική λύση την Τετάρτη, την οποία να μπορούν να υπογράψουν στο τέλος της εβδομάδας. Οι διαφωνίες παραμένουν για τα ψιλά γράμματα, με τα έσοδα από τους φορολογικούς συντελεστές να είναι το κρίσιμο σημείο, ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο Τσίπρας επίσης προετοιμάζεται για «μάχη» στο εσωτερικό, καθώς οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί την στήριξη της βουλής της χώρας. Το πιο δύσκολο έργο θα είναι να πείσει τους σκληροπυρηνικούς της δικής του κυβέρνησης να υποστηρίξουν μια συμφωνία που να παραβιάζει την υπόσχεση του κόμματος για τον τερματισμό της λιτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωριστό δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός γύρισε την Τρίτη στην Αθήνα για να τονώσει την στήριξη στο εσωτερικό, για το σχέδιό του να τερματίσει την πεντάμηνη αντιπαράθεση με τους πιστωτές, που έχει φέρει την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Λίγες μόνο ώρες μετά από την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για να συζητήσουν τις προτάσεις, ο Τσίπρας ξεκίνησε το δύσκολο έργο του να διασφαλίσει ότι η κυβέρνησή του, «ένας ετερόκλητος συνασπισμούς και σοσιαλδημοκράτες», θα στηρίξει την συμφωνία.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Τσίπρας επιδιώκει να κατευνάσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του –ορισμένοι εκ των οποίων θέλουν η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών συνολικά- εστιάζοντας το αναθεωρημένο σχέδιο λιτότητας, περισσότερο στις φορολογικές αυξήσεις για τις επιχειρήσεις και τους εισοδηματίες, παρά στις περικοπές δαπανών.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία έχει 40 έδρες στην Βουλή και αποτελείται από πρώην κομμουνιστές και άλλους σκληροπυρηνικούς στενά συνδεδεμένους με τα εργατικά συνδικάτα, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση εάν τα μέλη της ψηφίσουν κατά του σχεδίου.

«Θα μείνει μια μεγάλη πρόκληση για τον Έλληνα πρωθυπουργό να περάσει με επιτυχία μια πιθανή συμφωνία, από την Βουλή«, δηλώνει ο Γιώργος Σαραβέλος, αναλυτής της Deutsche Bank. «Πώς θα εξελιχθεί η πολιτική διαδικασία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των μελών του κοινοβουλίου που θα χάσει η τωρινή κυβέρνηση«.

Το Bloomberg επισημαίνει πως ενώ το σχέδιο της κυβέρνησης εξακολουθεί να υπολείπεται των απαιτήσεων των πιστωτών, ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήδη το περιέγραψαν ως συνθηκολόγηση.

Ο Τσίπρας «πρέπει να εξηγήσει στο λαό γιατί απέτυχε σε μια διαπραγμάτευση και έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Αλ. Μητρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση δεν πέτυχε«.

Ενδεχόμενες σημαντικές «εκροές«, που θα απαιτήσουν την υποστήριξη από τη ΝΔ, θα άνοιγαν το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών σε μια κυβέρνηση ή και ένα δημοψήφισμα, σχολιάζει ο Γ. Σαραβέλος, ο οποίος υπολογίζει ότι περίπου 10-40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να μην στηρίξουν τη συμφωνία.