Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Bloomberg: «Χωρίς επιλογές ο Τσίπρας, τέσσερις ημέρες του απομένουν για συμφωνία»

Στο δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνεται ότι τα χρέη της Ελλάδας συσσωρεύονται και η προοπτική για συμφωνία «σβήνει»

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Τέσσερις ημέρες έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συνθηκολογήσει με τις απαιτήσεις των δανειστών ώστε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ ή να προετοιμαστεί για ένα άτσαλο διαζύγιο, αναφέρει σχετικό δημοσίευμά του Bloomberg που τιτλοφορείται «Χωρίς επιλογές και χρόνο ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τη στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα».

Η κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες την Κυριακή έχει καταστήσει την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη την επόμενη προθεσμία στο «έπος” που ξεκίνησε το 2009. Τα χρέη συσσωρεύεται και η κάνουλα βοήθειας, κλειστή επί δέκα μήνες, είναι έτοιμη να αποσυρθεί, σημειώνει το δημοσίευμα. «Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα συμφωνίας» αναφέρει ο Mujtaba Rahman , επικεφαλής αναλυτής ευρωζώνης στην Eurasia Group στο Λονδίνο.

«Επομένως τι θα συμβεί αν η συνάντηση στο Λουξεμβούργο «σκάσει»;» διερωτώνται οι συντάκτες του Bloomberg. Μόλις η προοπτική για μία επιτυχή διαπραγμάτευση σβήσει, το ίδιο θα συμβεί και με τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταβάλει τα 1,7 δισ. δολ. που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον τρέχοντα μήνα. Μία χρεοκοπία κάνει δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει στη ζωή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ΕΚΤ η οποία θα συζητήσει το μέλλον της παροχής έκτακτης ρευστότητας την Τετάρτη, είναι απίθανο να την κόψει τελείως έως ότου λήξει η συμφωνία διάσωσης στις 30 Ιουνίου.

Χωρίς τη γενναιοδωρία της ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων για να κρατήσει σκληρό νόμισμα στη χώρα, καθώς οι καταθέσεις αδειάζουν μαζικά τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Υπάρχει μία πιθανότητα 60% η Ελλάδα να αθετήσει την πληρωμή της προς το ΔΝΤ, η ΕΚΤ να κλείσει τη στρόφιγγα και ο Τσίπρας να αναγκαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα για να σταματήσει τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, σύμφωνα με τον Jacob Kirkegaard, συνεργάτη στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.

«Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι ο Τσίπρας δεν είναι ένας ηγέτης με τον οποίο η ευρωζώνη μπορεί να συνεργαστεί και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν πλέον πολιτικά οφέλη για την ευρωζώνη στο να προσπαθεί να τον προτρέψει προς το πολιτικό κέντρο», αναφέρει ο ίδιος. Ο Τσίπρας με τη σειρά του έχει επιτεθεί στους πιστωτές του, κατηγορώντας τους ότι θέτουν «παράλογους» όρους. Σε άλλες περιπτώσεις, κάνει τον καλό. Υιοθετώντας αυτή την προσέγγιση-«τραμπάλα», έχει μεταθέσει την ημέρα του «λογαριασμού» για την Ελλάδα στο τώρα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αν ο Τσίπρας δεν αλλάξει τον σκοπό του, Γερμανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αντικαγκελάριου, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους θα αφήσουν την Ελλάδα να αναλάβει τα ρίσκα της εκτός της νομισματικής ένωσης των 19 μελών.

Σε αυτό το σημείο, το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο Αλ. Τσίπρας είναι για «λίγες αλλαγές στις λεπτομέρειες για τον τρόπο” αναφέρει σε σημείωμά του προς πελάτες ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg. Από την άλλη, όλα τα «πυροτεχνήματα» μπορεί να είναι σκηνοθετημένα, σχολιάζει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

«Μία συμφωνία αργά το βράδυ θα μπορούσε σύντομα να είναι δυνατή» σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της HSBC Chris Attfield. Και η Merkel έχει διατηρήσει τη ψυχραιμία της όταν πολλοί από τους συμπατριώτες της δεν το έχουν κάνει. «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» είχε πει στις 11 Ιουνίου πριν την «πανωλεθρία» του Σαββατοκύριακου. Ακόμη και με ψηφοφόρους να θέλουν να δουν την Ελλάδα να αποχωρεί από το ευρώ, η νικήτρια τριών διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων έχει τη δική της κληρονομιά να εξετάσει.

Εξάλλου, η Merkel, «δεν θέλει να καταγραφεί στην Ιστορία ως η καγκελάριος που έχασε την Ελλάδα» γράφει στους πελάτες του ο Rahman της HSBC.

By