Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Bloomberg: «Ελλάδα και Γερμανία επιδιώκουν συμφωνία»

«Η Γερμανία δεν θα επιμείνει σε όλα τα δεδομένα του υπάρχοντος προγράμματος»

European-Union

«Ελλάδα και Γερμανία επιδιώκουν συμφωνία, με κάθε πλευρά να δείχνει σημάδια βούλησης για συμβιβασμό» αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες και ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

«Η Γερμανία δεν θα επιμείνει σε όλα τα δεδομένα του υπάρχοντος προγράμματος. Εφόσον το πρόγραμμα παραταθεί, η Γερμανία θα είναι ανοιχτή να συζητήσει το ύψος του πλεονάσματος και τους όρους για την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων» προσθέτει.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα ετοιμάζεται να δεσμευθεί στην ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αρκεί να είναι μικρότερο του 4% του ΑΕΠ σύμφωνα με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση Τσίπρα φέρεται να συζητά συμβιβασμό και όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Η προθυμία της Ελλάδας να διατηρήσει πάνω από 2/3 του προγράμματος βοήθειας, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη σε μεγάλο βαθμό να παραμείνει στο πρόγραμμα» εκτιμούν δύο Γερμανοί αξιωματούχοι. «Η βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού και η καταπολέμηση της διαφθοράς, θα κερδίσει τη γερμανικής υποστήριξη, και η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαρτάται από τις συνολικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει το πρακτορείο.

Παράλληλα, ανοιχτό το παράθυρο για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων-πιστωτών της στο Eurogroup της Δευτέρας άφησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By