Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Bloomberg: Επαφές Γουόρεν Μπάφετ με αξιωματούχους του Μπάιντεν για την τραπεζική κρίση – Τι συζητούν

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway βρίσκεται σε επαφές με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω αναταραχής των των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

Υπήρξαν πολλές συνομιλίες μεταξύ της ομάδας του Μπάιντεν και του Μπάφετ την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν γύρω από το ενδεχόμενο ο Μπάφετ να επενδύσει με κάποιον τρόπο στον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, αλλά ο δισεκατομμυριούχος έδωσε επίσης συμβουλές για την τρέχουσα αναταραχή.

Ο Μπάφετ έχει παράδοση στο να παρεμβαίνει για να βοηθήσει τράπεζες σε κρίση, αξιοποιώντας τη επενδυτική του ιδιότητα και το οικονομικό του βάρος, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε προβληματικές επιχειρήσεις. Η Bank of America, ενισχύθηκε με κεφάλαια από τον Μπάφετ το 2011 μετά την πτώση της μετοχής της εν μέσω ζημιών που συνδέονταν με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Ο Μπάφετ έδωσε επίσης 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Goldman Sachs Group Inc. το 2008 για να στηρίξει την τράπεζα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Εκπρόσωποι της Berkshire Hathaway και του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ παρουσίασαν δέσμη έκτακτων μέτρων για να καθησυχάσουν τους πελάτες το περασμένο Σαββατοκύριακο, υποσχόμενες να καταβάλουν πλήρως τις ανασφάλιστες καταθέσεις στις χρεοκοπημένες τράπεζες. Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών συνέχισαν να πέφτουν αυτή την εβδομάδα λόγω των φόβων ότι η κρίση θα κλιμακωθεί

Η ομάδα του Μπάιντεν, που ανησυχεί για τις πολιτικές αντιδράσεις, έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό μέτρων στήριξης που δεν απαιτούν άμεσες δαπάνες από τους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες προσέφεραν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την σταθεροποίηση της First Republic Bank αυτή την εβδομάδα, μια κίνηση που οι ρυθμιστικές αρχές χαρακτήρισαν «πολύ ευπρόσδεκτη». Οποιαδήποτε επένδυση ή παρέμβαση από τον Μπάφετ ή άλλες προσωπικότητες θα συνέχιζε αυτό το μοτίβο, επιδιώκοντας την ανάσχεση της κρίσης χωρίς άμεσες διασώσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By