Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Bloomberg: «Η Ελλάδα επιστρέφει» στην αγορά ομολόγων

«Η Ελλάδα επιστρέφει στην αγορά ομολόγων», γράφει το πρακτορείο Bloomberg,παρακολουθώντας την πορεία της χώρας μας προς την έξοδο από το πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το Bloomberg, καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο από το οικονομικό πρόγραμμα – μετά από χρόνια διασώσεων – οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ολοένα και υποχωρούν. Μάλιστα, έχουν πέσει δραματικά, συγκριτικά με τα ψηλά που είχαν «πιάσει» στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης το 2012, καθώς οι επενδυτές «ετοιμάζονται» για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στο εξωτερικό προς αναζήτηση επενδυτών, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες η Ελλάδα να βγει στις αγορές φέτος.

«Η εικόνα μοιάζει πλέον καλύτερη για την Ελλάδα, μια χώρα που έχει λάβει πακέτα οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 300 δισ. ευρώ από το 2010, οπότε και βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Πλέον η Ελλάδα κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τον περασμένο μήνα ο οίκος Standard & Poor’s προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας σε Β+», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, το Bloomberg.

«Θα υπάρξει ζήτηση (για τα ελληνικά ομόλογα), αυτό είναι βέβαιο», εκτιμά ο Scott Thiel, διαχειριστής κεφαλαίου στη BlackRock. «Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι ακριβές και, στην τρέχουσα συγκυρία, δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που να προσφέρει τέτοιες αποδόσεις (όπως τα ελληνικά ομόλογα)», εξηγεί.

«Επειδή η Ελλάδα δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δοκιμάσει τη διάθεση των αγορών απέναντί της», σημειώνει ο Andrew Jackson, επικεφαλής αναλυτής της Hermes Investment Management. «Τώρα είναι μια καλή στιγμή να το κάνει (σ.σ. να δοκιμάσει μια νέα έξοδο στις αγορές)», προσθέτει.

«Η Greylock Capital Management θα ήθελε να δει την Ελλάδα να επιστρέφει στις αγορές, μέσω δημοπρασίας τίτλων ωρίμανσης 20-30 ετών», δηλώνει ο Diego Ferro, manager του εν λόγω fund.

By