Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Bloomberg: Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ

«Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος το 2012, τώρα όλοι αναμένουν μία λύση» αναφέρει το Bloomberg.

europe

Καθώς η Ελλάδα οδηγείται προς τις ύστατες συνομιλίες για την χρηματοδότησή της με την θέση της στην ευρωζώνη να βρίσκεται στη συζήτηση, οι κάτοχοι ομολόγων είναι εντυπωσιακά αισιόδοξοι για την μέχρι τώρα αποτυχία της να διασφαλίσει μια συμφωνία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμά του, ξεχάστε τους αναλυτές στην Commerzbank AG που λένε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, και εκείνους στην Barclays PLC που θέτουν τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ υψηλότερα από κάθε φορά μετά από το 2012. Ο Bloomberg Greece Sovereign Bond Index δείχνει ότι αυτοί που έχουν τα χρήματά τους σε «κίνδυνο», δεν θεωρούν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων εξόδου από την ευρωζώνη.

Ο δείκτης, ένα σταθμισμένο μέτρο με βάση την αξία των αγορών, για τα ομόλογα της Ελλάδας, διαμορφώθηκε στα 90,05 στο κλείσιμο της Τετάρτης, υψηλότερα κατά 23% σε σχέση με το πενταετή μέσο όρο. Και είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερα από το επίπεδο των 17,2 μονάδων που έφθασε το 2012 όταν η χώρα προχώρησε στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία.

«Τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια αυτή τη φορά. Το 2012 υπήρχε μεγάλος φόβος ότι θα κατέρρεε όλο το σύστημα. Οι περισσότεροι τώρα αναμένουν μια λύση», δηλώνει ο Allan von Mehren, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank στην Κοπεγχάγη.

Αυτή ήταν η άποψη των «bulls», μεταξύ των οποίων η Pacific Investment Management και το hedge fund Greylock Capital Management, οι οποίοι δήλωσαν πως ακόμη βλέπουν αξία στα ελληνικά ομόλογα μετά από τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ένδειξη εμπιστοσύνης, σχολιάζει το Bloomberg, έρχεται σε αντίθεση με τις κινήσεις των αγορών ομολόγων στις αρχές της δεκαετίας, που ανέτρεψαν κυβερνήσεις, οδήγησαν χώρες να αποδεχθούν διασώσεις και έφεραν την περιοχή στο χείλος της διάλυσης.

«Συγκρίνοντας τα spreads και τις κινήσεις τώρα με το 2012, είναι μια εντελώς διαφορετική αγορά. Το 2012, το ρίσκο μιας χρεοκοπίας είχε προεξοφληθεί. Εάν κοιτάξουμε τα επίπεδα των αποδόσεων που βλέπουμε τώρα, οι αγορές φαίνεται να είναι λιγότερο πιεσμένες», αναφέρει ο Daniel Lenz, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank στην Φρανκφούρτη.

«Η Ελλάδα έχει παίξει περισσότερο στα media παρά στις αγορές. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό που βλέπουμε είναι ό,τι είχαμε περάσει και στο παρελθόν. Οι αγορές ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί με την Ελλάδα. Στο τέλος θα φτάσουμε σε αυτή τη λύση», τονίζει ο Kerry Craig της JP Morgan Asset Management.

By