Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Bloomberg: «Οι Γερμανοί θέλουν να φύγει από το ευρώ η Ελλάδα»

Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν συμπεριφέρεται με σοβαρότητα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρει το πρακτορείο.

greek_germany800

Οι Γερμανοί έχουν κουραστεί από τις απαιτήσεις της Ελλάδας, θέλουν η χώρα να φύγει από το ευρώ, είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του Bloomberg με αφορμή μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 13 Μαρτίου για λογαριασμό του ZDF.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 52% των ερωτηθέντων δεν θέλει πλέον η Ελλάδα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, έναντι του 41% που ήταν το ποσοστό τον προηγούμενο μήνα. Η μεταστροφή αυτή οφείλεται στην εικόνα που έχει περίπου το 80% των Γερμανών, ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας «δεν συμπεριφέρεται με σοβαρότητα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Η «σκλήρυνση» της γερμανικής κοινής γνώσης είναι σημαντική διότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των δύο διασώσεων 240 δισ. ευρώ της Ελλάδας, και ο κύριος υπερασπιστής των περικοπών στον προϋπολογισμό και των μεταρρυθμίσεων, ως αντάλλαγμα για την βοήθεια. Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, από τον Ιανουάριο που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, υποσχόμενη να δώσει τέλος στην λιτότητα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η αλλαγή στο κλίμα έρχεται καθώς η Ελλάδα, κινδυνεύοντας να ξεμείνει από ρευστό αυτόν τον μήνα, δίνει «μάχες» με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την απελευθέρωση περισσότερων κεφαλαίων διάσωσης.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει επίσης εντείνει τις φωνές για πολεμικές αποζημιώσεις για το διάστημα της κατοχής από τους Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκης, έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο δηλώσεων με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble.

Η αυξημένη δυσαρέσκεια των Γερμανών, ίσως καταστήσει πιο δύκολο για την Merkel να πουλήσει οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία στη γερμανική κοινή γνώμη και στην Bundestag, η οποία θα πρέπει να την ψηφίσει. Πρέπει επίσης να έχει την προσοχή της και στο AfD, το κόμμα κατά του ευρώ, που προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους της, δηλώνει ο Juergen Falter, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Mainz.

«Η πίεση έρχεται από δύο πλευρές: την κοινή γνώμη και τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης», δήλωσε. «Η κυβέρνηση πιθανώς τώρα θα αντιδράσει πιο αποφασιστικά».

Το Bloomberg επισημαίνει ακόμη ότι μέρος της κοινότητας των 315.000 Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία, δηλώνουν ότι αισθάνονται αυτή την αυστηρή στάση που έχει εξελιχθεί όσο διαρκεί η κρίση. «Ο τόνος τώρα γίνεται πιο επιθετικός και οι άνθρωποι σπεύδουν πιο εύκολα να δείξουν το μεσαίο δάχτυλο», δηλώνει ο Κ. Τασσόπουλος ο οποίος μετέβη στη γερμανική πρωτεύουσα το 2008 και έχει ασχολείται με την ηλεκτρονική μουσική. «Είναι λίγο ανόητο από την πλευρά των Ελλήνων να λένε ότι για τα προβλήματά τους φταίνε οι Γερμανοί και είναι επίσης ανόητο οι Γερμανοί να προσπαθούν να ρίξουν όλη την ευθύνη στους Έλληνες».

Πολλοί Γερμανοί δηλώνουν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ZDF, το 82% των ερωτηθέντων αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνηθείσες περικοπές στον προϋπολογισμό και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ μόλις το 14% πιστεύει ότι θα το πράξουν.

By