Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Bloomberg: Η Μαρία Αγγελικούση με περιουσία 5,3 δισ. δολ. πλουσιότερη από όλους τους Έλληνες εφοπλιστές

Στην Ελλάδα, την χώρα όπου η ναυτιλία είναι ο “βασιλιάς”, η πιο πλούσια φιγούρα του κλάδου είναι μια γυναίκα, αναφέρει σε άρθρο του Bloomberg.

Πρόκειται για την Μαρία Αγγελικούση, 40 ετών, επικεφαλής του ομίλου Angelicoussis Shipping, ενός από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλου στον κόσμο. Κληρονόμησε την εταιρεία, από τον πατέρα της Γιάννη, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 72 ετών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αύξηση των ναύλων -λόγω μία σειράς παραγόντων την περίοδο της πανδημίας- εκτόξευσε την αξία του ομίλου μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε στην αύξηση της καθαρής περιουσίας της Αγγελικούση στα περίπου 5,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, καθιστώντας την το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στην Ελλάδα μετά τη Βίκυ Σάφρα και μεταξύ των πλουσιότερων γυναικών στον κόσμο.

Η Μαρία Αγγελικούση περιλαμβάνεται σε ένα μικρό αλλά αυξανόμενο κύκλο ισχυρών γυναικών στη ναυτιλία, μιας βιομηχανίας βαθιά ριζωμένης στην ελληνική κουλτούρα, που ανδροκρατείται. Μεγιστάνες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος ήταν το πρότυπο των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων, ενώ οι γυναίκες αποτελούν μόνο το ένα τρίτο περίπου του εργατικού δυναμικού στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και μόλις το 2% των πληρωμάτων.

«Η ναυτιλία θεωρούνταν πάντα μια ανδρική βιομηχανία, αλλά αν κοιτάξετε γύρω σας σήμερα είναι εντυπωσιακό πόσες γυναίκες βρίσκονται σε πολύ εξέχουσες θέσεις ή είναι έτοιμες να τις κατακτήσουν», δήλωσε ο Nigel Lowry, ανταποκριτής στην Αθήνα της Lloyd’s List.

Οι γυναίκες πλέον διευθύνουν τους δύο μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους της Ελλάδας: Η Μαρία Αγγελικούση τον ομώνυμο όμιλο και η Αγγελική Φράγκου τον όμιλο Navios Maritime Holdings.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών εξέλεξε πέρυσι γυναίκα πρόεδρο, τη Μελίνα Τραυλού, για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία της.

Η Μαρία Αγγελικούση είναι μια από τις νεότερες γυναίκες δισεκατομμυριούχους στον κόσμο

Η διαδοχή έχει παίξει ρόλο σε αυτή τη διαφοροποίηση, καθώς όλο και περισσότερες οικογενειακές ναυτιλιακές περνούν σε χέρια γυναικών.

Ως μοναχοπαίδι, η άνοδος της Μαρίας ήταν για τους περισσότερους σίγουρη, αν και όχι εγγυημένη.

Με σπουδές στο Κέμπριτζ, η Αγγελικούση εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008, όταν ο πατέρας της την κάλεσε πίσω στην Ελλάδα για να μαθητεύσει μαζί του.

Ο Γιάννης Αγγελικούσης ήταν «ο καλύτερος δάσκαλος», επισήμανε ο Lowry. Γνωστός για το ένστικτο της αγοράς που διέθετε και την πίστη του σε ορισμένες τράπεζες και ναυπηγεία, βοήθησε την εταιρεία του να αντέξει στην ύφεση και να αυξήσει τον στόλο της με πλοία ξηρού χύδην φορτίου, δεξαμενόπλοια και LNG carriers.

Η επεκτατική πολιτική οδήγησε στο διπλασιασμό της περιουσίας της οικογένειας τα τελευταία επτά χρόνια. Συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που βρίσκονται υπό παραγγελία, ο στόλος της Angelicoussis Shipping περιλαμβάνει τώρα 134 πλοία αξίας περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την VesselsValue.

Η εποχή της πρόκλησης

Όταν ο Γιάννης Αγγελικούσης έπαθε καρδιακή προσβολή στις αρχές του 2021, η Μαρία ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου, αναφέρει το άρθρο του Bloomberg. Ο θάνατός του τρεις εβδομάδες αργότερα προκάλεσε σοκ.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα», είπε η ίδια σε μια σύνοδο κορυφής για τα εμπορεύματα πέρυσι. «Από την μία πλευρά θρηνούσα τον πατέρα μου, με τον οποίο ήμουν πολύ κοντά», και από την άλλη έπρεπε να προχωρήσω σε «μεγάλες αλλαγές για την εταιρεία».

Η πρώτη της μεγάλη δοκιμασία ήρθε γρήγορα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε μια βιομηχανία που είχε ήδη ταλαιπωρηθεί από τους περιορισμούς του Covid.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ο όμιλος είχε πλοία στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις σε ολόκληρη την αγορά ήταν άμεσες. Τα ρωσικά πλοία είχαν απαγορευτεί από τα περισσότερα δυτικά λιμάνια, οι αγορές πετρελαίου ήταν σε αναταραχή και τα πλοία και το πλήρωμα αντιμετώπισαν ένα νέο επίπεδο φυσικών απειλών.

Η ίδια κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία της δεν θα μετέφερε κανένα ρωσικό φορτίο, επικαλούμενη «ένα τεράστιο ηθικό στοιχείο» που την οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Η αποφασιστικότητά της κέρδισε τον σεβασμό των υπολοίπων του κλάδου, μερικοί από τους οποίους ήταν δύσπιστοι για την ικανότητά της να καλύψει το κενό του πατέρα της.

«Το χειρίστηκε εξαιρετικά», είπε ο Lowry της Lloyd’s List. «Φαίνεται να κινείται σε σωστή τροχιά».

By