Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Bloomberg: Η Πορτογαλία βγαίνει από το ΔΝΤ – Έτοιμη για μάχη η Ελλάδα

«Η Πορτογαλία έχει ήδη καλύψει περίπου 40% του μέγιστου μεγέθους του στόχου που είχε θέσει η ίδια, και παρέτεινε την καμπύλη της κατά οκτώ χρόνια»

ellada-europi

Ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται αντιπαράθεση με τους πιστωτές της, η Πορτογαλία έχει ήδη πραγματοποιήσει περίπου το ήμισυ των προγραμματισμένων εκδόσεών της για φέτος και, καθώς τα κόστη δανεισμού της υποχωρούν, σχεδιάζει τώρα να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια διάσωσης που έλαβε από το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η Πορτογαλία έχει ήδη καλύψει περίπου 40% του μέγιστου μεγέθους του στόχου που είχε θέσει η ίδια, και παρέτεινε την καμπύλη της κατά οκτώ χρόνια», σύμφωνα με τον David Schnautz της Commerzbank. «Μετά από ένα τέτοιο ξεκίνημα, η Πορτογαλία θα μπορέσει να «κλείσει» σύντομα τις απαιτούμενες δημοπρασίες ομολόγων, ενδεχομένως και πριν το καλοκαίρι».

Το μήνυμα της Πορτογαλίας προς τους επενδυτές είναι ότι η χώρα μοιάζει περισσότερο με την Ιρλανδία παρά με την Ελλάδα. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ήδη εκμεταλλευτεί τα ρεκόρ χαμηλά κόστη δανεισμού και την σχετική πολιτική σταθερότητα για να αναχρηματοδοτήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Αν και τα αντιμνημονιακά κόμματα Podemos στην Ισπανία και ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα στηρίχθηκαν στην δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, στην Πορτογαλία οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Σοσιαλιστές –η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση- συνεχίζουν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις εν όψει τον εκλογών του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Αυτόν τον μήνα η Πορτογαλία πούλησε μέσω τραπεζών κρατικούς 10ετείς και 30ετείς τίτλους ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους, το IGCP, σχεδιάζει εκδόσεις 12-14 δισ. ευρώ φέτος. Η κυβέρνηση πληρώνει ένα εκτιμώμενο 3,7% για δάνεια ύψους 26,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού κρατικού ομολόγου κινείται στο 2,44%, έχοντας υποχωρήσει στις 23 Ιανουαρίου στο ιστορικό χαμηλό του 2,33%, ενώ στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2012, είχε ξεπεράσει και το 18%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολογου ενισχύθηκε κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στο 9,48% μετά την εκλογή του Τσίπρα, που κέρδισε στις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα προωθήσει τη μείωση του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.

Στην Πορτογαλία, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το μικρότερο συντηρητικό κόμμα CDS μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2011, παίρνοντας τα ηνία της εξουσίας από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι υπό την ηγεσία του Jose Socrates ζήτησαν τη διάσωση της χώρας τον Απρίλιο του 2011.

«Οι Πορτογάλοι έχουν κουραστεί να βλέπουν τους ίδιους ανθρώπους, όμως δεν υπάρχει η γενικευμένη αντίληψη περί ενός ελιτιστικού συστήματος που απομυζά τον κόσμο, η αντίληψη δηλαδή που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Ισπανία», σύμφωνα με τον αναλυτή της Eurasia Group, Antonio Roldan. «Παρά την έντονη λιτότητα, η ανεργία και η διαφθορά δεν ήταν τόσο άσχημες στην Πορτογαλία».

Όπως η Ιρλανδία, έτσι και η Πορτογαλία εκμεταλλεύτηκε την πτώση στα κόστη δανεισμού για να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ώστε να προστατευθεί από πιθανές πολιτικές αναταράξεις. Ο οργανισμός δημοσίου χρέους της Πορτογαλίας προβλέπει πως η ρευστότητα θα ανέρχεται στα 10,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, έναντι των 12,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

«Έχουμε συγκεντρώσει ένα πολύ σημαντικό ποσό αποθεμάτων ρευστότητας που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε πιθανές περιόδους αστάθειας που ίσως προκύψουν στις χρηματαγορές με μεγάλη ηρεμία», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

By