Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Bloomberg: Οι ιδιωτικοποιήσεις το «κλειδί» για την επόμενη μέρα

Σε αντίθεση με το παρελθόν αυτές έπαψαν να αποτελούν ταμπού για τη χώρα.

Ως «κλειδί» για την επιτυχία της επόμενης μέρας της ελληνικής οικονομίας, περιγράφει το Bloomberg τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όταν ένας οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγε στους δημοσιογράφους το 2011 ότι η Ελλάδα πρέπει να μαζέψει 50 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων έως το 2015, η κατακραυγή στη χώρα ήταν τόσο σφοδρή που οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα δεν παραχώρησαν ξανά συνέντευξη Τύπου στην Ελλάδα, αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg και προσθέτει:

«Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, η συζήτηση για πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελεί πλέον ταμπού και η χώρα υπόσχεται να ολοκληρώσει όλα τα υπεσχημένα πρότζεκτ ιδιωτικοποιήσεων. Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διάσημη κάποτε για τις μεγάλες κωλυσιεργίες της στο να αφαιρέσει περιουσιακά στοιχεία από τον έλεγχο του κράτους, τώρα ενδιαφέρεται να επιταχύνει το ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων», λέει ο Γρ. Σταμούλης, πρόεδρος του Enterprise Greece.

Ωστόσο παρότι η προθυμία για ιδιωτικοποιήσεις είναι ενθαρρυντική, οι επιδόσεις της κυβέρνησης ίσως δίνουν κάποιους λόγους στους επενδυτές να είναι σκεπτικοί.

Η Ελλάδα δεν πλησίασε ποτέ τον στόχο των 50 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα έσοδα από 38 πωλήσεις μεταξύ 2011 και 2017 έφθασαν τα 4,7 δισ. ευρώ με άλλα 7,8 δισ. να εκκκρεμούν από δεσμευτικές προσφορές, αναφέρει το Bloomberg που παραθέτει μία λίστα με τις υλοποιηθείσες (ΔΕΣΦΑ, ΟΛΘ, κλπ) ιδιωτικοποιήσεις και άλλες που είναι καθ ΄οδόν ή έχουν προγραμματιοστεί (ΕΛΠΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ).

(Visited 1 times, 1 visits today)
By