Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Bloomberg: Πίεση από EKT στις ελληνικές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» κρατικά ομόλογα

H EKT ανησυχεί πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι φορτωμένες με μη ρευστοποιήσιμα πάγια από μία κυβέρνηση που οδεύει προς τη χρεοκοπία

ekt

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να πει στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την ποσότητα κρατικού χρέους που διακρατούν εάν οι διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά της χώρας καταρρεύσουν, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που από το Νοέμβριο έχει αναλάβει την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης, είναι ανήσυχο πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι φορτωμένες με μη ρευστοποιήσιμα πάγια από μία κυβέρνηση που οδεύει προς τη χρεοκοπία. Οι δράσεις του διοικητικού συμβουλίου εξαρτώνται από την πρόοδο που θα σημειωθεί στο Eurogroup της Παρασκευής, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ιδιωτικής φύσης του ζητήματος. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι κύριοι αγοραστές των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων που εκδίδει το ελληνικό κράτος. Έντοκα αξίας 4,4 δισ. ευρώ λήγουν το Μάρτιο και 2,4 δισ. ευρώ λήγουν τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις ούτως ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην αναχρηματοδοτήσουν μέρος ή το σύνολο του χρέους εάν υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η ΕΚΤ αύξησε τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, εγκρίνοντας τη χρήση μικρότερου ποσού από τον ELA από αυτό που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, πάντως, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη πως η στάση της ΕΚΤ συναρτάται με το τι θα συμβεί στο Eurogroup. O ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ΑΤΜs και πως οι εκροές βρίσκονται υπό απόλυτο έλεγχο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By