Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Bloomberg: Πρόσωπο της σταθερότητας ο Σαμαράς στη διάρκεια της κρίσης

Ο κίνδυνος για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ότι θα γίνει το θύμα των δικών του επιτυχιών, σημειώνει το Bloomberg

-samaras-sti-sunodo-korufis

Σε δημοσίευμά του το Bloomberg, αναφερόμενο στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει γίνει το πρόσωπο της σταθερότητας στη διάρκεια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τώρα έρχεται αντιμέτωπος με μια ψηφοφορία που ίσως αποφασίσει εάν θα γίνει ένας ηγέτης μετασχηματισμού ή θα πρόκειται για άλλη μία εσφαλμένη μετάβαση στην επικίνδυνη πολιτική σκηνή του έθνους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, από τη στιγμή που ήρθε στην εξουσία το 2012, ο Αν. Σαμαράς έχει περιορίσει την διχαστική του φήμη, διασφάλισε την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και κράτησε ενωμένο έναν προβληματικό συνασπισμό. Και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει αυτό που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν πως ήταν αδύνατο μόλις πριν από δύο χρόνια: τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε διάστημα μεγαλύτερο των 40 ετών.

«Όταν ο Αν. Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, οι περισσότεροι κρατούσαν την ανάσα τους. Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές. Υπερέβη σαφώς αυτές τις προσδοκίες σταθεροποιώντας την οικονομία και βάζοντας την χώρα ξανά στον δρόμο για πιο βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Γιέηλ.

Ο κίνδυνος για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ότι θα γίνει το θύμα των δικών του επιτυχιών, καθώς οι ψηφοφόροι, εξασθενημένοι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, στρέφονται στον ηγέτη της αντιπολίτευσης που υπόσχεται ότι θα αντιστρέψει πολλές από τις περικοπές του πρωθυπουργού. «Ο 63χρονος ηγέτης του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος της ΝΔ, η οποία κυβερνάει μαζί με το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να συγκεντρώσει μια απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή αυτόν τον μήνα για να εκλέξει νέο αρχηγό κράτος ή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξόδου».

Μια ήττα στην εκλογή προέδρου θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πιθανώς θα κερδίσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Με ηγέτη τον Αλ. Τσίπρα, σκοπεύει να αυξήσει τους μισθούς, να διευρύνει τον αριθμό των θέσεων στο δημόσιο και να πείσει την ΕΚΤΖ και την ευρωζώνη να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους.

«Τίποτα από αυτά δεν έχει κάποια τύχη να γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές της Ελλάδας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει σε αυτές τις πολιτικές, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ με εξαιρετικά δυσοίωνες συνέπειες», σχολιάζει ο Νίκος Οικονομίδης, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στερν.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δεν ήταν «γενναιόδωρη» με τον Αν. Σαμαρά. Τον «σνόμπαρε» για 18 μήνες στις συναντήσεις του ΕΛΚ, σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους που έκαναν τις δηλώσεις μόλις ο Αν. Σαμαράς ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού.

Η στάση του άλλαξε μόλις ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Κατόρθωσε να ενώσει μια πρωτοφανή συμμαχία μεταξύ των δύο κομμάτων που συναγωνίζονταν για την κυριαρχία στην ελληνική πολιτική, από την κατάρρευση της στρατιωτικής χούντας το 1974.

«Από αυτό το σημείο και μετά, ο Αν. Σαμαράς προσπαθούσε από τη μία πλευρά να διασκεδάσει τις αμφιβολίες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την δέσμευση της Ελλάδας στη δημοσιονομική πειθαρχία και από την άλλη πλευρά, να κατευνάσει τον θυμό των Ελλήνων για τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 και πλέον ετών. Αυτή η προσπάθεια ισορροπίας κόστισε στον Αν. Σαμαρά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό στα μέσα του 2013, ύστερα από την απόφαση για κλείσιμο του δημόσιο ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Έκτοτε, υποστηρίζει το Bloomberg, ο Αν. Σαμαράς έχει προσπαθήσει να εντυπωσιάσει τους πιστωτές χωρίς να χάσει περαιτέρω στήριξη στο εσωτερικό. Η πρόοδος του Αν. Σαμαρά κέρδισε την έγκριση της Merkel, με θετικές δηλώσεις τόσο από την ίδια όσο και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfang Schaeuble.

Ωστόσο, επισημαίνει, ενώ οι δημοσιονομικοί αριθμοί έχουν φέρει επαίνους από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, «μια συμμαχία που περιλαμβάνει πρώην υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ και μέλη που συνδέονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πρώην κομμουνιστές σε χώρες όπως η Γερμανία», κερδίζει στήριξη.

Ο Στ. Καλύβας του Γέηλ, δηλώνει ότι εάν αποτύχει το στοίχημα του Αν. Σαμαρά και ο ίδιος φύγει μετά από τις πρόωρες εκλογές, μπορεί επίσης να τον θυμόμαστε για το ότι παρέκαμψε τις θεμελιώδεις οικονομικές αλλαγές που στόχο είχαν τα κατεστημένα συμφέροντα και για την απουσία έμπνευσης.

«Η διάθεση της κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ποτέ δεν ήταν μεγάλη, και στη συνέχεια συρρικνώθηκε. Και δεν κατόρθωσε να αρθρώσει ένα ισχυρό όραμα για το μέλλον», αναφέρει ο Στ. Καλύβας.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να σχηματίσει συμμαχίες για να ταιριάξουν με την σταθερότητα που κατάφερε να σφυρηλατήσει ο Αν. Σαμαράς με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα αντιπροσωπεύει μια ακόμη «αχαρτογράφητη περιοχή» για την Ελλάδα.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο για την ελληνική πολιτική κουλτούρα να έχει αυτού του είδους τον συνασπισμό. Υπήρξε αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσπάθεια στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτή η επιτυχία της πολιτικής προκύπτει από έναν βαθμό πολιτικής σταθερότητας που πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν αδύνατος», τονίζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής Σπουδών στο European Policy Centre στις Βρυξέλλες.

 

By