Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Bloomberg: «Σχέδιο της Ευρωζώνης για πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα λόγω Grexit»

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μηχανισμούς για να απομονώσουν την Ελλάδα πολιτικά και οικονομικά στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg

grexit650_301213

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να οργανώσουν ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα για να βοηθήσουν την οικονομία της χώρας εάν υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση της συζήτησης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει να χρειαστεί βοήθεια, προσθέτει το πρακτορείο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να φύγει από την Ευρωζώνη και εστιάζει στο να εξασφαλίσει τη βοήθεια που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αλλά ακόμα και έτσι, σημειώνεται στο δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μηχανισμούς για να απομονώσουν (ring fence) την Ελλάδα πολιτικά και οικονομικά στο ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, προκειμένου να προστατεύσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη από τις επιπτώσεις, αναφέρει ο ένας αξιωματούχος.

“Υπάρχει πάντα ένα σχέδιο Β”, σημειώνει ο Filippo Taddei, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Ρώμη, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ένα πακέτο βοήθειας. “Αλλά θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί ποιος έχει την ικανότητα να παρέμβει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και νομίζω ότι εάν ξεκινήσει κανείς να κάνει μια λίστα, θα αντιληφτεί πολύ γρήγορα ότι η λίστα είναι πολύ μικρή”.

Αν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την πρόοδο της Ελλάδας στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι φορείς χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να ανησυχούν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην είναι έτοιμος να «καταπιεί» τις παραχωρήσεις που είναι αναγκαίες για την εκταμίευση των χρημάτων.

Πριν γίνουν πληρωμές, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους θεσμούς, θα εγκριθεί από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και θα περάσει στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By