Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Bloomberg: Σύντομα η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων

«Η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της είναι οι χαμηλότερες από την περίοδο πριν ξεσπάσει η κρίση». 

Εάν η Ελλάδα επιστρέψει φέτος στην αγορά ομολόγων, ο Μαρκ Ντάουντινγκ θα είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ή σχεδόν», δήλωσε ο Ντάουντινγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος και διαχειριστής κεφαλαίων στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, που έχει στην κατοχή της κάποια μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα. «Έχουμε επίσης σχηματίσει την άποψη ότι οι δανειστές διατηρούν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της είναι οι χαμηλότερες από την περίοδο πριν ξεσπάσει η κρίση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις, θα αντιδράσουν θετικά στην έκδοση ελληνικών ομολόγων παρότι η χώρα δεν συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Η ελληνική συμφωνία, η προοπτική της ποσοτικής χαλάρωσης και της ελάφρυνσης χρέους, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και η νέα ισχυρή ευρωπαϊκή ενότητα, όλα λένε ότι πρέπει να έχεις ελληνικά ομόλογα», δήλωσε ο Μαρκ Νας, επικεφαλής του τμήματος ομολόγων στην Old Mutual Global Investors στο Λονδίνο, ο οποίος αγόρασε 15ετή ελληνικά ομόλογα μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές τον Μάιο.

Επενδυτές όπως ο Νας και ο Ντάουντινγκ λένε ότι οι αγορές θα ενδιαφερθούν για πενταετείς τίτλους εάν οι αποδόσεις είναι μεταξύ 4% και 5%. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζώη, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη Mint Partners στο Λονδίνο, θα μπορούσε κανείς να περιμένει λογικά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές έως τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

By