Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Bloomberg: Το Κατάρ ετοιμάζεται για μια τουριστική έκρηξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Το Κατάρ ετοιμάζεται για μια τουριστική έκρηξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ποδοσφαιρόφιλους. Μια επιπλοκή: πολλοί από αυτούς δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μείνουν εκεί, σχολιάζει το Bloomberg.

Η στενότητα καταλυμάτων και η χαμηλή ανοχή για το αλκοόλ και τα πάρτι στο συντηρητικό μουσουλμανικό έθνος σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες οπαδοί θα εγκατασταθούν σε γειτονικές χώρες για το πολύμηνο τουρνουά. Οι πτήσεις της ημέρας των αγώνων από μεγάλες πόλεις της Μέσης Ανατολής θα μεταφέρουν τους θεατές στους αγώνες, ωφελώντας τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τους χώρους φιλοξενίας σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν.

Ο ήδη δημοφιλής τουριστικός κόμβος του Ντουμπάι θα επωφεληθεί περισσότερο. Από τις περισσότερες από 90 νέες πτήσεις που θα προσγειώνονται καθημερινά στη διοργανώτρια πόλη Ντόχα, περίπου 40 θα αναχωρούν από τα ΗΑΕ. Ένα νέο ξενοδοχείο χτισμένο σε ένα τεχνητό νησί σε σχήμα φοίνικα έχει διατεθεί για τους επισκέπτες που σκοπεύουν να εγκατασταθούν στο Ντουμπάι και να πάρουν την 40λεπτη πτήση προς τη Ντόχα με απλουστευμένες διαδικασίες μετανάστευσης.

Το Ντουμπάι θα είναι “η κύρια πύλη εισόδου” για το Παγκόσμιο Κύπελλο με πιθανότατα περισσότερους ανθρώπους να έρχονται μέσω της πόλης από ό,τι από το Κατάρ, δήλωσε ο Paul Griffiths, ο διευθύνων σύμβουλος των αεροδρομίων του Ντουμπάι. “Η ξενοδοχειακή χωρητικότητα στο Κατάρ είναι αρκετά περιορισμένη και εμείς έχουμε τόσα πολλά να προσφέρουμε εδώ”.

Το Κατάρ προετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Κύπελλο εδώ και 12 χρόνια και εκτιμά ότι η εισροή 1,2 εκατομμυρίων επισκεπτών θα προσθέσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία του. Εν μέσω ανησυχιών για στενότητα καταλυμάτων, οι διοργανωτές έχουν μισθώσει δύο κρουαζιερόπλοια και θα στήσουν περισσότερες από 1.000 σκηνές στην έρημο. Μια περιφερειακή υπηρεσία λεωφορείου θα συνδέει τη Ντόχα με άλλες πόλεις, όπως το Μοσχάτο, το Ριάντ, η Τζέντα και η πόλη του Κουβέιτ.

Η Σαουδική Αραβία και το Ομάν διοργανώνουν φεστιβάλ για να προσελκύσουν τους οπαδούς και σχεδιάζουν να εξορθολογήσουν τις διαδικασίες ταξιδιού. Η Αρχή Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι αναμένει να υποδεχθεί 30.000 επισκέπτες λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην κάρτα φιλάθλου Hayya του Κατάρ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα πολλαπλών εισόδων στο βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού του Ομάν λέει ότι το τουρνουά θα “αυξήσει το προφίλ πολλών περιφερειακών προορισμών” και θα έχει οικονομικό αντίκτυπο πολύ πέρα από τη διοργάνωση.

Τόσο η FIFA όσο και το Κατάρ χαιρέτισαν τα τουριστικά οφέλη που θα εισρεύσουν στην περιοχή.

By