Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Blueground: Γιατί είχε ζημιές 63,6 εκατ. δολαρίων το 2022

Ζημιογόνα ήταν και η χρήση του 2022 για τη Blueground, καθώς, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις της βρετανικής μητρικής εταιρείας Blueground Holding Limited για την προηγούμενη χρονιά που δημοσιεύτηκαν προ ημερών, εμφάνισε ζημιές ύψους 63,6 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών 24 εκατ. το 2021. Η εταιρεία μισθώσεων και διαχείρισης επιπλωμένων κατοικιών που δραστηριοποιείται από το 2013 στο χώρο του real estate και της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο, είχε για το 2022 λειτουργικές ζημιές 35,5 εκατ. δολαρίων, παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 124% που έφτασαν τα 333 εκατομμύρια δολάρια. Η ενίσχυση του κύκλου εργασιών συνδέεται και με τις εξαγορές που πραγματοποίησε πέρυσι η εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου απαντώντας σε ερώτηση του powergame.gr για τις ζημιές που σημείωσε η Blueground το 2022, υποστήριξε ότι αυτές προέκυψαν από τα έξοδα που έγιναν για την ανάπτυξη της εταιρείας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα ανέφερε το εξής: «Το 2022 είχαμε ραγδαία αύξηση του χαρτοφυλακίου μας με περίπου 5 χιλιάδες επιπλέον ακίνητα σε σχέση με το 2021, ενώ μπήκαμε σε 7 νέες χώρες σε Ευρώπη και Ασία. Η εταιρεία αύξησε τα έσοδα της οργανικά κατά 124% μέσα στο 2022».

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην επίτευξη περισσότερων κερδών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Tο 2023 αναμένουμε να ξεπεράσουμε τα 550 εκατ. σε έσοδα σε επίπεδο ομίλου, συνεχίζοντας τη δυναμική ανάπτυξη, με ταυτόχρονη βελτίωση της κερδοφορίας μας».

Η Blueground στα τέλη του 2022 διαχειρίζονταν συνολικά 10.257 ακίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 79% σε σύγκριση με το 2021, ποσοστό που δείχνει και τη ραγδαία διεθνή επέκταση της εταιρείας. Με τη μέση πληρότητα των διαμερισμάτων να αγγίζει το 93% το 2022, σε σύγκριση με 95% το 2021. Ο όμιλος διαχειρίζεται περίπου 1.200 διαμερίσματα στην Ελλάδα. Η δραστηριότητα του τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε 17 χώρες και σε 31 πόλεις. Συγκεκριμένα, διαθέτει ακίνητα πέρα από την Ελλάδα στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία την Κίνα, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία, την Ελβετία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

Από τα 333 εκατ. δολάρια που είχε πέρυσι έσοδα η Blueground, τα 297 εκατ. προέρχονταν από ενοίκια ακινήτων και περίπου 36 εκατ. από άλλες συμφωνίες με πελάτες, παροχή τεχνικών υπηρεσιών, κ.α. Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας έφτασε το 2022 στα 419 εκατ. δολάρια, σημαντικά αυξημένη από το 2021 που ανέρχονταν περίπου στα 144 εκατ.

Η Blueground τους τελευταίους μήνες προχώρησε και σε ένα μπαράζ εξαγορών. Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο επεκτάθηκε στην αγορά της Λατινικής Αμερικής εξαγοράζοντας την βραζιλιάνικη Startup, Tabas, η οποία διαθέτει πλέον περισσότερα από 1,000 διαμερίσματα στο Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Μπραζίλια. Στη συνέχεια, η εταιρεία αποφάσισε να διευρύνει τον το γεωγραφικό της πεδίο στις ΗΠΑ, εξαγοράζοντας την Travelers Haven, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο στις Ηνωμένες Πολιτείες για διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα on demand, κατόπιν δηλαδή αιτήματος από τον πελάτη που επιπλώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του.

Τον Μάρτιο η Blueground απέκτησε την Nestpick, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών με τον μήνα. Παράλληλα με την εξαγορά η Blueground ξεκίνησε και το Partner Network, ένα δίκτυο επιπλωμένων διαμερισμάτων υψηλής ποιότητας υπό την διαχείριση επιλεγμένων συνεργατών της. Το Partner Network προσθέτει πάνω από 18.000 νέες επιλογές διαμερισμάτων που μπορούν να νοικιάσουν οι πελάτες της παγκοσμίως από το website της εταιρείας. Παράλληλα, προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με μια άλλη ελληνική startup, την instacar.

Από τις λογιστικές καταστάσεις του 2022 μαθαίνουμε πως ένα σημαντικό μέρος των τραπεζικών καταθέσεων της Blueground βρίσκονταν στην αμερικανική Silicon Valley Bank η οποία κατέρρευσε, με τη διοίκηση της εταιρείας να δηλώνει ότι οι καταθέσεις που διατηρούσε στην πτωχευμένη τράπεζα είναι στο σύνολό τους απόλυτα διασφαλισμένες, καθώς απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων λίγο πριν γίνει γνωστή η είδηση της κατάρρευσης.

By