Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

BNP Paribas: Στο 0,8% η ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2014

«Κατά 15% έχει υποχωρήσει το κόστος ανά μονάδα εργασίας από το 2009», σημειώνει η γαλλική τράπεζα

Greek-Debt-Crisis

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους «σκοντάφτει» στην πολιτική αβεβαιότητα που είναι έντονη στην Αθήνα, αναφέρει η BNP Paribas σε έκθεση της, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

«H Eλλάδα έχει υλοποιήσει την μερίδα του λέοντος του προγράμματος προσαρμογής και παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό στόχο. Θεωρητικά, η επίδοση αυτή ανοίγει την πόρτα σε νέα αναδιάρθρωση των επίσημων ευρωπαϊκών δανείων. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα θα καθυστερήσει αυτό το ενδεχόμενο για λίγο. Τυχόν νέες ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος πιθανότατα δεν θα αποφασιστούν πριν από τα μέσα του 2015«, αναφέρεται στην ανάλυση.

«Οι δραστικές περικοπές των μισθών, αρχής γενομένης με την περικοπή κατά 22% του κατώτατου μισθού που αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας πυροδότησαν μια απότομη διόρθωση στο κόστος ανά μονάδα εργασίας, οι οποία μειώθηκε κατά 15% από το 2009», τονίζεται.

Σχετικά με τις ελληνικές εξαγωγές τις οποίες η BNP Paribas θεωρεί κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση αναφέρει πως η «βελτίωση του οικονομικού κύκλου της Ευρώπης θα ωφελήσει τις ελληνικές εξαγωγές«, ενώ όπως σημειώνεται «η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει πραγματοποιηθεί μόνον εν μέρει πάνω στις λιανικές τιμές”.

Η BNP Paribas προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 0,8% για το 2014 και 2% για το 2015.

«Για την Ελλάδα, το πιο δύσκολο κομμάτι τελείωσε, δεδομένου ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πρέπει να τροφοδοτήσει μια κυκλική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών», σημειώνει η BNP Paribas.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα έφτασε σε διαρθρωτικό δημόσιο πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ το 2013 με την ελληνική οικονομία να οδεύει προς τη δημιουργία ενός δημόσιου πλεονάσματος, αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την ανάλυση «δυνητικά, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση στην ευρωπαϊκή διαχείριση του ελληνικού χρέους», ενώ όπως σημειώνεται «από τώρα και στο εξής, η αποπληρωμή του παρελθόντος δημόσιου χρέους της χώρας (τόκοι και κεφάλαιο) είναι η μόνη πηγή αύξησης του τρέχοντος δημόσιου χρέους που διακρατείται κυρίως από κράτη μέλη της Eυρωζώνης σε ποσοστό άνω του 60%.

«Με τα διμερή δάνεια και αυτά του EFSF (53 δισ. δισ. ευρώ και 144 ευρώ, αντίστοιχα), τα κράτη μέλη διαθέτουν τώρα περισσότερο από το 60% του ανεξόφλητου χρέους της Ελλάδας», σημειώνεται.

«Η Ελλάδα αναμένει με τα νέα μέτρα που θα λάβει να κάνει το δημόσιο χρέος της βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ελευθερώνοντας έτσι τον ορίζοντα για επενδύσεις», αναφέρεται.

Για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους η BNP Paribas  σημειώνει επίσης πως “είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διαχωριστεί από το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης”.

Πηγή: newmoney.gr

By