Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

BofA: Η αύξηση των επιτοκίων μεταμορφώνεται σε αναπτυξιακό σοκ

Η ενεργειακή ένταση υποδηλώνει ότι αναδύονται υψηλότεροι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών από τις εταιρείες

H BofA εξηγεί ότι το σοκ των επιτοκίων μεταμορφώνεται σε ένα πιο δυσοίωνο σοκ ανάπτυξης, καθώς το 85% των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο έχουν υποχωρήσει σε όρους απόδοσης τον τελευταίο χρόνο.

Η αμερικανική τράπεζα βλέπει έναν αυξανόμενο κίνδυνο από το σοκ του ενεργειακού εφοδιασμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τις εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, καθώς η ενεργειακή ένταση υποδηλώνει ότι αναδύονται υψηλότεροι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών από τις εταιρείες.

Το «σοκ» των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2022 επηρέασε όλες τις αγορές και τις επενδυτικές δραστηριότητες: από τις εκδόσεις ομολόγων της επενδυτικής βαθμίδας (IG) έως τα ομόλογα υψηλής απόδοσης (HY), τις μετοχές ανάπτυξης σε μετοχές αξίας, καθώς οι αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών δικαίωσαν τις ισχυρές οικονομίες.

Η πολιτική τοξικότητα του πληθωρισμού σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες αγωνίζονται να σφίξουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, με στόχο να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη αλλά το 85% των περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο τον κόσμο είναι χαμηλότερα στο ένα έτος.

Η ώρα της εκδίκησης για τις πιστωτικές αγορές και η ύβρις

Οι αγορές εταιρικών ομολόγων βρίσκονται σε νέα υψηλά επίπεδα από τις αρχές του χρόνου, ωστόσο, για ορισμένους τομείς, τα τρομακτικά νέα είναι ότι τα spreads πλησιάζουν γρήγορα τα υψηλά του Μαρτίου του 2020, εξηγεί η BofA. «Βλέπουμε την ύβρη της τελευταίας δεκαετίας να επιστρέφει στο σπίτι της. Οι τομείς στους οποίους η αύξηση του χρέους ήταν τεράστια κατά τη διάρκεια των ετών του QE -τόσο από την άποψη του συνολικού μεγέθους, αλλά και από την άποψη του συνολικού αριθμού των εκδοτών- είναι αυτοί που βλέπουν το μεγαλύτερο ξεπούλημα σήμερα», σχολιάζει η BofA. H αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι αυτό εξηγεί την κακοδαιμονία που επικρατεί τώρα στα χρέη των ακινήτων και της υγειονομικής περίθαλψης.

To σοκ του ενεργειακού εφοδιασμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

Η tit-for-tat γεωπολιτική πολιτική εγείρει το φάσμα ενός σοκ ενεργειακού εφοδιασμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αντί για μια απλή ιστορία ενός σοκ τιμών, εκτιμά η BofA. Μια διακοπή της ενέργειας θα έβλεπε πιθανότατα περισσότερες επιχειρήσεις να αναφέρουν εθελοντική διακοπή λειτουργίας. Ακόμα και έτσι, ένα περιβάλλον υψηλότερου λειτουργικού κόστους είναι σαφώς αρνητικό για τους κινδύνους αθέτησης των ομολόγων. Η BofA βάζει την προσοχή της στους τομείς που είναι πιο ευάλωτοι στο αυξανόμενο ενεργειακό σοκ. Τα spreads για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, τη συσκευασία και τα δομικά υλικά εξακολουθούν να φαίνονται σφιχτά, σε σχέση με τις ενεργειακές εντάσεις. Επιπλέον, σήμερα διαπιστώνεται ότι ο τομέας των μεταφορών είναι ο πιο ενεργοβόρος τομέας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ αντίθετα, ο βιομηχανικός τομέας έχει γίνει πολύ λιγότερο ενεργοβόρος τα τελευταία 20 χρόνια.

Η BofA καταλήγει ότι ο Ιούλιος του 2022 πλησιάζει (σ.σ. πιθανή ημερομηνία της πρώτης αύξησης του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ εδώ και πάνω από μια δεκαετία) και από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων των επιχειρήσεων ωθούν τις επιχειρήσεις να τοποθετούν τα πλεονάζοντα μετρητά τους και σε εταιρικά ομόλογα. Η αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ αυξάνονται, γεγονός που θα αφαιρέσει έναν ακόμη αγοραστή ομολόγων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By