Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Brexit: Η Μέι επιδιώκει σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία με την ΕΕ αλλά πέφτει σε τοίχο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε πως επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit προκειμένου να εξασφαλίσει «σημαντικές» αλλαγές, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από την Ένωση.

«Αυτό για το οποίο μιλώ δεν είναι μια περαιτέρω ανταλλαγή επιστολών, αλλά μια σημαντική και νομικά δεσμευτική αλλαγή στη συμφωνία αποχώρησης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέι στο κοινοβούλιο.
«Το να διαπραγματευθώ μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι εύκολο.

Θα σημαίνει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα ανοίξει και πάλι, κάτι για το οποίο γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε πως η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είναι μια ευκαιρία να τελειώσουν οι διαιρέσεις που εμπόδισαν το κοινοβούλιο να εγκρίνει μια συμφωνία για το Brexit και μια ευκαιρία να δείξουν οι βουλευτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλουν.

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θα χρειαστεί προκειμένου να περάσει μια συμφωνία από αυτήν τη Βουλή των Κοινοτήτων, τι θα χρειαστεί για να πάμε πέρα από τη σύγχυση και τη διαίρεση και την αβεβαιότητα που τώρα επικρέμαται πάνω από εμάς», ανέφερε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Δέχομαι επίσης πως αυτή η Βουλή δεν θέλει τη συμφωνία την οποία έθεσα ενώπιόν της, με τη μορφή που υφίσταται σήμερα. Η ψηφοφορία ήταν αποφασιστική και την άκουσα με μεγάλη προσοχή.

Έτσι ο κόσμος ξέρει τι δεν θέλει αυτή η Βουλή Σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα εμφατικό μήνυμα για το τι θέλουμε», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Μέι κάλεσε επίσης τους Βρετανούς βουλευτές να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα υποστηρίξουν τα σχέδιά της να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για το Brexit και είπε πως με ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο θα είναι δυσκολότερη η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχει έρθει ο καιρός τα λόγια να γίνουν πράξεις», είπε στους βουλευτές. «Αν θέλετε να πείτε στις Βρυξέλλες τι θα αποδεχθεί αυτή η Βουλή, θα πρέπει να ψηφίσετε γι΄αυτό. Αν θέλετε να φύγουμε με μια συμφωνία, πρέπει να ψηφίσετε γι΄αυτήν.

Αν θέλετε το Brexit, πρέπει να ψηφίσετε για το Brexit», ανέφερε, προσθέτοντας:
«Οι πιθανότητες επιτυχίας γίνονται πολύ μεγαλύτερες αν αυτή η Βουλή με στηρίξει. Ως εκ τούτου καλώ τη Βουλή να μου δώσει την εντολή που χρειάζομαι για να παραδώσω μια συμφωνία που αυτή η Βουλή μπορεί να υποστηρίξει.

Κάντε το αυτό και μπορώ να εργαστώ ώστε να ξανανοίξει η συμφωνία αποχώρησης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανοίξει και πάλι τη συμφωνία με τη Βρετανία για το Brexit, ξεκαθάρισε πάντως διπλωμάτης της ΕΕ, αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει «σημαντική» αλλαγή στη συμφωνία για να κερδηθεί η υποστήριξη του κοινοβουλίου.

«Δεν θα ανοίξουμε ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης (…) Αν τα πράγματα πάνε προς περισσότερες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, αυτό μπορούμε να το κάνουμε.

Όμως αν (η Μέι) θέλει πραγματικά να ανοίξει ξανά ολόκληρη τη συμφωνία, τότε η απάντηση είναι “όχι’», δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες για το Brexit και ζήτησε να μην κατονομασθεί.

«Ενδεχόμενες “εναλλακτικές ρυθμίσεις” δεν αναφέρονται μόνο στη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά και στη δήλωση για το μέλλον, πάνω στην οποία έχουμε πει ότι μπορούμε να δουλέψουμε», πρόσθεσε.

Τρίμηνη αναβολή του Brexit ζητά o Κόρμπιν
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε από την πλευρά του ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ο Κόρμπιν ζήτησε από τους βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν την πρόταση για τρίμηνη αναβολή στο Brexit αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία εξόδου από το κοινοβούλιο πριν από τις 26 Φεβρουαρίου.

«Ό,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το Άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο», είπε ο ηγέτης των Εργατικών στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Στην τροπολογία που έχει καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, ζητείται να μεταφερθεί ο έλεγχος του Brexit από την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να ψηφίσει ζητώντας παράταση για να μην προχωρήσει η έξοδος χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

Προτείνεται έτσι μια εννεάμηνη αναβολή της εξόδου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όμως παραμένει πάντα ανοιχτό προς συζήτηση το ακριβές μήκος της χρονικής καθυστέρησης.
«Το Εργατικό Κόμμα θα στηρίξει απόψε αυτήν την τροπολογία επειδή η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφική για τη βιομηχανία και την οικονομία.

Στηρίζοντας την τροπολογία, στηρίζουμε ένα μικρό παράθυρο τριών μηνών ώστε να υπάρξει χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση», κατέληξε ο Κόρμπιν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By