Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον αποδέχθηκε την αναβολή – Η Βουλή συζητά για πρόωρες εκλογές

Την επίσημη αποδοχή της αναβολής του Brexit επιβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον, «παρά τη θέληση» της κυβέρνησης.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει νέα αναβολή, πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά μια διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνει την ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Την αποστολή της επιστολής επιβεβαίωσε και ο Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, που καλείται να αποφανθεί για το αίτημά του περί πρόωρων εκλογών, στις 12 Δεκεμβρίου. Τις προηγούμενες ώρες, η Ντάουνινγκ Στριτ με ελιγμό προσπάθησε να αλλάξει τη στάση των Εργατικών, που αντιτάσσονται στο αίτημά του.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ένα αίτημα το οποίο υποβάλλει για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο. Αν και παραδέχθηκε ότι οι βουλευτές δεν θέλουν εκλογές, το κοινοβούλιο έχει ολοκληρώσει το σκοπό του, καθώς δεν είναι ικανό να ικανοποιήσει τις προτεραιότητες του λαού.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας ότι θέλει να θολώσει τις επιθυμίες του λαού, ενώ ανέφερε ότι ο επικεφαλής των Εργατικών «ξέμεινε από δικαιολογίες». Σύμφωνα με τον Τζόνσον, εάν ο Κόρμπιν συμφωνήσει σε εκλογές, τότε θα μπορέσει να αποκλείσει μόνος του ένα άτακτο Brexit. .

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξόδεψε 100 εκατομμύρια λίρες σε διαφημιστική καμπάνια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ένα ποσό που θα μπορούσε να ξοδευτεί σε κοινωνικές ανάγκες.

Ωστόσο, ο Κόρμπιν δέχθηκε την αποδοκιμασία των βουλευτών, καθώς είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε ότι δέχεται την παράταση, αν και η επιστολή του Τζόνσον είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίγο νωρίτερα και πάντως αφότου ο ηγέτης των Εργατικών έγραψε τον λόγο του.

«Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση» λέει ο Τζόνσον σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας», σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.johnson_epistoli1

johnson_epistoli

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε την ΕΕ ότι αποδέχεται την αναβολή του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου.

«Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τώρα ότι η Βρετανία συμφωνεί για την αναβολή του Brexit σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Τουσκ Πρέμπεν Άμαν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By