Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Carl Icahn: 2 tweets, 17 δισ. δολάρια

Ο Carl Icahn διανύει το 77ο έτος της ηλικίας του, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί το φόβο και τρόμο της Wall Street.

icahn_carlΈνας από τους πιο επιθετικούς εκπροσώπους της γενιάς των ακτιβιστών επενδυτών της δεκαετίας του 1980 (“corporate raiders” – “επιδρομείς επιχειρήσεων”, αποκαλούνταν τότε), ο Icahn έχει χτίσει τη φήμη αλλά και την περιουσία του πάνω στις πιο σκληρές μάχες που έχει γνωρίσει η Επιχειρηματική Αμερική.

Ο μεγαλοεπενδυτής έγινε θρύλος κατά τη δεκαετία του ’80, όταν εξαγόρασε την αεροπορική TWA και έβγαλε τεράστια κέρδη, πιέζοντας για αλλαγές στις Texaco και RJRNabisco. Παρότι πλησιάζει τα 80, ο Icahn συνεχίζει να δουλεύει με τους ίδιους ακατάπαυστους ρυθμούς, με τους συνεργάτες του να μιλούν ακόμα και για τηλεδιασκέψεις που διαρκούν όλη τη νύχτα. Η στρατηγική του είναι απλή. Ανακαλύπτει τις εισηγμένες που υπο-αποδίδουν, αποκτά συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο και πιέζει για αλλαγές που θα βελτιώσουν την αξία της εταιρείας.

Και όπως φάνηκε χθες το βράδυ, ο Icahn δεν διστάζει, παρά την προχωρημένη ηλικία του, να υιοθετήσει τα πιο σύγχρονα όπλα στη μάχη του απέναντι στις διοικήσεις των ισχυρότερων εισηγμένων εταιρειών.

Κάπως έτσι, με δύο μόνο φράσεις που έγραψε στο Twitter, κατάφερε για μία ακόμα φορά να αναστατώσει ολόκληρη τη Wall Street.

Στις 14:21 (ώρα Νέας Υόρκης), μέσω του λογαριασμού του, @Carl_C_Icahn, ο μεγαλοεπενδυτής αποκάλυψε:

 

 

“Έχουμε αυτή τη στιγμή μια μεγάλη θέση στην Apple. Πιστεύουμε ότι η εταιρεία είναι εξαιρετικά υποτιμημένη. Μίλησα με τον (CEO της Apple) Tim Cook σήμερα. Θα ακολουθήσουν και άλλα”.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ακολούθησε και δεύτερο tweet:

 

 

“Είχα μια ωραία συζήτηση με τον Tim Cook σήμερα. Συζητήσαμε την άποψή μου ότι θα πρέπει να γίνει τώρα μια μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών. Σκοπεύουμε να μιλήσουμε ξανά, σύντομα”.

Το αποτέλεσμα; Η μετοχή της Apple, που κυμαινόταν στα 475,77 δολάρια, έκανε αυτό που κάνουν όλες οι μετοχές όταν τις αγοράζει ο Icahn. Εκτοξεύτηκαν άμεσα, κερδίζοντας σχεδόν 9 δολάρια σε λιγότερα από τρία λεπτά! Και έως τις 15:35 είχαν αγγίξει τα 494,66 δολάρια.

Ουσιαστικά, μέσα σε διάστημα μίας ώρας περίπου, η κεφαλαιοποίηση της Apple είχε αυξηθεί κατά 17 δισ. δολάρια, εξαιτίας των δύο tweets του Icahn.

Στη Wall Street, οι traders ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν την άκρως ασυνήθιστη απόφαση του Icahn να γνωστοποιήσει την είσοδό του στη μετοχή της Apple μέσω του Twitter. Κυρίως, όμως, αναρωτιούνται για τις προθέσεις του μεγαλοεπενδυτή, περιμένοντας να δουν εάν στο επόμενο διάστημα θα ξεσπάσει μια σκληρή διαμάχη με τη διοίκηση της Apple.

Ο κολοσσός της τεχνολογίας, πάντως, τηρεί μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους. “Εκτιμούμε το ενδιαφέρον και τις επενδύσεις όλων των μετόχων μας. Ο Tim είχε μια πολύ θετική συζήτηση με τον κ. Icahn σήμερα”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By