Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Carlyle: Ο αμερικανικός κολοσσός βάζει πλώρη για την Ευρώπη – Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

THE CARLYLE GROUP

H πολυεθνική επιδιώκει τη συγκέντρωση €7,5 δισ. για τη δημιουργία του Carlyle Europe Partners VI fund με σκοπό εξαγορές και επενδύσεις στην Ευρώπη – Γιατί έμεινε τόσα χρόνια εκτός Ελλάδας

Η Carlyle Group ετοιμάζεται να βάλει στις ράγες το μεγαλύτερο ταμείο εξαγορών για την Ευρώπη, επωφελούμενη από την εισροή κεφαλαίων σε εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, υλοποιώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στην επιδίωξή της για επενδύσεις στη γηραιά ήπειρο, την οποία από παλιά θεωρούσε ως τη μεγαλύτερη… αναδυόμενη αγορά του πλανήτη.

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία στοχεύει στη συγκέντρωση 7,5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία του Carlyle Europe Partners VI fund, όπως ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων (fundraising) θα αρχίσουν αργότερα μέσα στο τρέχον έτος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία με έδρα την Ουάσινγκτον δεν έχει θέσει ακόμα επίσημο στόχο για το νέο fund και οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος μπορεί να αλλάξουν.

Το τελευταίο 12μηνο ήταν μια μια περίοδος ακμής για τον κλάδο των εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων, με πολλούς από τους ανταγωνιστές της Carlyle να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας, ενώ οι συναλλαγές από εταιρείες εξαγοράς έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Οι φρενήρεις ρυθμοί εξαγορών της περσινής χρονιάς ακολούθησαν μια χρονιά (2020) κατά την οποία οι επενδυτές προσπαθούσαν αμήχανοι να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της Covid-19.

Το 2019, πριν χτυπήσει τον πλανήτη η πανδημία, η Carlyle συγκέντρωσε 6,4 δισ. ευρώ για το πέμπτο της ευρωπαϊκό fund. Χρησιμοποίησε τη δεξαμενή χρημάτων για ντιλς όπως την εξαγορά της μονάδας μηχανικής της Siemens, Flender, που αποτιμάται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ έκανε και προσφορά τον περασμένο Αύγουστο για την Schaltbau Holding, πάροχο τεχνολογίας για υποδομές σιδηροδρόμων, με αποτίμηση 584 εκατ. ευρώ.

Το «φλερτ» με την Ελλάδα, η Pharmathen και η διαμάχη με τον Λαυρεντιάδη

Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός έχει πολλάκις εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον και για ελληνικά assets . Όπως έγραφε πριν από λίγο καιρό το newmoney, πριν τελικά καταλήξει η Pharmathen στην Partners Group, στο mega deal ύψους 1,6 δισ. ευρώ, είχε δεχθεί προσφορές από πολύ μεγάλα και γνωστά private equity funds,όπως η Blackstone, η Bain Capital, αλλά και το Carlyle Group.

Το ενδιαφέρον της Carlyle για την Ελλάδα χρονολογείται από παλιά. Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2013 ο επικεφαλής της Κρίστοφερ Φιν, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας ως προσκεκλημένος του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, προκειμένου να εξετασθούν «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα σε διάφορους οικονομικούς κλάδους όπως ενέργεια, αγορά ακινήτων, τουρισμός, χρηματοπιστωτικός κλάδος – τομείς στους οποίους ήδη το Carlyle Group έχει μεγάλη δραστηριότητα μέσω των δεκάδων funds και επενδυτικών «οχημάτων» που διαχειρίζεται παγκοσμίως.

Μια μελανή σελίδα, ωστόσο, στο πέρασμα της Carlyle από τη χώρα μας γράφτηκε λίγο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το 2008, όταν εξαγόρασε την τότε εισηγμένη Νεοχημική του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έναντι 700 εκατ. ευρώ και η οποία τελικά επαναγοράστηκε από τον επιχειρηματία έναντι 90 εκατ. (με πολύ μικρότερο και λιγότερα περιουσιακά στοιχεία, αφού είχαν πουληθεί μονάδες της) για να οδηγηθεί τελικά μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας σε διαδικασία πώλησης του ενεργητικού της.

Η αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, φέρεται να κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα.

Στις τράπεζες φέρεται να κατατέθηκε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο με βάσει την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρείας, όμως λίγους μήνες αργότερα, όπως είχε γραφεί, οι Αμερικανοί επενδυτές θεώρησαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν πίσω το κεφάλαιό τους.

Εν συνεχεία οι τράπεζες κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της διπλής αγοραπωλησίας της Νεοχημικής και ασκήθηκε δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τόσο η παλιά εκείνη υπόθεση της Νεοχημικής, όσο και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης φαίνεται πως κράτησαν επί αρκετά χρόνια εκτός Ελλάδας τον αμερικανικό κολοσσό που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 293 δισ. δολαρίων και έχει 26 γραφεία και στις 5 ηπείρους.

By