Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

CDU, SPD και το χρηματοδοτικό κενό 77 δισ.

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία συνεχίζουν να αντιπαρατίθενται για το ποσό που θα χρειαστεί μετά το 2014 η Ελλάδα. Σενάρια για νέο πρόγραμμα ή ανεπίσημο «κούρεμα» χρέους στο γερμανικό τύπο.

german-euroΤο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά 77,7 δισ, ευρώ μέχρι το 2020 δεν προέρχεται από υπολογισμούς των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζει δημοσίευμα της Bild.

Αυτή είναι σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η πηγή, την οποία επικαλέστηκε χθες ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, όταν μιλούσε για επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απορρίψει τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «σύγχυση μεταξύ μικτού και καθαρού ποσού», υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι αντίστοιχο σφάλμα είχε κάνει την προεκλογική περίοδο του 1994  ο τότε υποψήφιος του SPD Ρούντολφ Σάρπινγκ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες όμως συνεχίζουν να κατηγορούν τον κ.Σόιμπλε για συγκάλυψη της αλήθειας, επικαλούμενοι το περιεχόμενο εγγράφου με την υπογραφή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, το οποίο αναφέρει ότι η πραγματική ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας για την περίοδο 2015-2020 αγγίζει τα 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ. 

«Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι μικτές ανάγκες χρηματοδότησης η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να εξασφαλίσει η ίδια αυτά τα χρήματα από τις αγορές», αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με τη Bild, υποστηρίζοντας ότι εάν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη να βάλουν ξανά τα χρήματα στη τσέπη.

Στην καθημερινή του δήλωση για το ελληνικό θέμα προέβη εν τω μεταξύ ο κ.Σόιμπλε, ο οποίος παρέπεμψε στο 2014 τις όποιες αποφάσεις, δηλώνοντας την Πέμπτη ότι: «Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποφασίσουμε για το είδος και το εύρος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου βοήθειας, θα το συζητήσουμε του χρόνου». 

Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Westfallen Blatt, επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «το αποφάσισαν πανηγυρικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, θα πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε συνεχώς ότι δεν ισχύει» και χαρακτήρισε «συκοφαντικούς ισχυρισμούς» τις δηλώσεις του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα «μεγάλο ψέμα» σε σχέση με την ευρωδιάσωση, το οποίο θα φανεί μετά τις εκλογές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι: «Η συζήτηση για ένα νέο κούρεμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δεν πρέπει να ξαναρχίσει, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψει η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές».

Μονόδρομο εν τω μεταξύ χαρακτηρίζει την παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα η εφημερίδα Die Welt. «Δεδομένης της ελληνικής μιζέριας η επιθυμία για ριζικές λύσεις είναι κατανοητή. Αλλά το οικονομικό και πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ υψηλά –τόσο στη Γερμανία όσο και στη νότια Ευρώπη», γράφει η βερολινέζικη εφημερίδα. 

Η Die Welt υπενθυμίζει ότι η Μέρκελ από το 2010 είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη στήριξη της Ελλάδας. «Αυτό δεν ίσχυε παλιότερα. Τότε υπήρχε η επιλογή μίας, λίγο ή πολύ, ελεγχόμενης κρατικής χρεοκοπίας. Σήμερα ωστόσο, όταν κανείς δεν πιάνει πια στο στόμα του τη φράση ‘χωρίς εναλλακτική’, αυτή δίνει μία εύστοχη περιγραφή της κατάστασης. Με το πρώτο πακέτο βοήθειας, το πρώτο σπάσιμο του ταμπού, η νομισματική ένωση άρχισε να μεταβάλλεται σε μία ένωση μεταφοράς κεφαλαίων», αναφέρει.

«Το να αφήσει κανείς τους Έλληνες να καταρρεύσουν του χρόνου θα σήμαινε να καταστρέψει δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων, καθώς και πολιτικό κεφάλαιο», εκτιμά η εφημερίδα και καταλήγει ότι τα πρόσθετο ποσό για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι αμελητέο, «αλλά οι εκτιμώμενες ανάγκες για το ερχόμενο έτος δεν αξίζουν τόσο, ώστε να παραιτηθεί κανείς παράτολμα από την πιθανότητα εξόφλησης των δανείων που έχουν δοθεί ως τώρα».

Σε άρθρο με τίτλο «Από την πίσω πόρτα» η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει την ιδέα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ειδικά με αφορμή την πρόσφατη πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για αναδρομική εφαρμογή του μέτρου στην περίπτωση της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «η Ιρλανδία και η Ελλάδα εργάζονται ώστε να περιορίζουν τις υποχρεώσεις τους με τη βοήθεια ενός τρικ και χωρίς επίσημο κούρεμα χρέους». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «μία απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, μελλοντική ή αναδρομική, θα είχε όμως σοβαρές επιπτώσεις, για τις οποίες δεν μιλά κανείς μέχρι σήμερα. Από τη μία τα 500 δισ. ευρώ του ESM θα εξαντλούνταν γρήγορα, επειδή οι οίκοι αξιολόγησης απαιτούν για κάθε ευρώ που δανείζει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης, να βάζει δύο ευρώ στην άκρη. Ακόμη σημαντικότερο είναι όμως ότι σε αυτήν την περίπτωση ο ESM και οι χρηματοδότες του δεν θα ήταν πλέον μόνο δανειστές, αλλά και μέτοχοι. Για να το πει κανείς με απλά λόγια, στο εξής θα ανήκαν σε έναν Γερμανό φορολογούμενο μικρά μερίδια ιρλανδικών και ελληνικών τραπεζών. Αν μία τράπεζα χρεοκοπούσε τελικά παρά τη βοήθεια, τα χρήματα θα χάνονταν, καθώς σε περίπτωση πτώχευσης ένας μέτοχος έχει πολύ λιγότερα δικαιώματα από έναν πιστωτή».

Πηγές: bild.de, dw.de, ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By