Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Χ. Σπίρτζης: Στοίχημα για τη χώρα η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, έχει ενδιαφερθεί προσωπικά

gefyri

«Είναι ένα στοίχημα για τη χώρα για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για το ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Είναι ένα μήνυμα για την εθνική μας αξιοπρέπεια: Το γεφύρι να ξαναγίνει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επισκέφθηκε το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε την Κυριακή το πρωί.

Ο υπουργός ανέφερε πως, «το μικρό διάστημα από την καταστροφή του έως τώρα, είναι πολύ μεγάλη η συνδρομή πολλών ανθρώπων, επιστημόνων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ, των εταιρειών που εμπλέκονται στην Ιόνια οδό, πολιτών που θέλουν να βοηθήσουν προκειμένου να αποκατασταθεί αυτό το μνημείο με ό,τι συμβολίζει και ιστορικά και πολιτιστικά και για την περιοχή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ενδιαφερθεί προσωπικά, το ίδιο και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και έστειλε κλιμάκιο στην Πλάκα.

Επίσης, σημείωσε ότι μόλις υποχωρήσουν τα φαινόμενα, αρμόδια κλιμάκια θα δραστηριοποιηθούν, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν από παντού πόροι «για να ξαναέχουμε το γεφύρι».

Προτεραιότητα του ΥΠΠΟ η αναστήλωση του γεφυριού

Την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, που κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, θέτει ως προτεραιότητα το υπουργείο Πολιτισμού προχωρώντας άμεσα στη σύνταξη σχετικής μελέτης και στη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάστασή του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, αρχίζει η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του μνημείου και η περισυλλογή των δομικών στοιχείων που κατέπεσαν, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν μαζί με όσο νέο υλικό απαιτηθεί, για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού.

Μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες και υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, θα ελεγχθεί η κατάσταση των θεμελίων των βάθρων, και θα αξιολογηθούν τα αίτια της πτώσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τις πρωινές ώρες της Κυριακής κλιμάκιο μηχανικών του Υπουργείου έσπευσε στα όρια των νομών Άρτας και Ιωαννίνων, στον συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων, όπου το ιστορικό γεφύρι συνδέει τις όχθες του Άραχθου ποταμού και διενήργησε αυτοψία και φωτογραφική τεκμηρίωση.

Διαπιστώθηκε πτώση του ανατολικού ακρόβαθρου και της μεγάλης κεντρικής καμάρας και μερική μόνο καταστροφή του δυτικού ακρόβαθρου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By