Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Χανιά: Δεν είχε κόψει 50.000 αποδείξεις

Μια ιδιαίτερη περίπτωση φοροκλοπής ήλθε στη δημοσιότητα μέσω απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αφορά σε επιτήδειο στα Χανιά που πιάστηκε να μην έχει εκδώσει περίπου 50.000 αποδείξεις μέσα σε δέκα χρόνια.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε μέσα από απόφαση της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έχει ως εξής: Το 2015, κλιμάκιο ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποιεί έλεγχο σε εστιατόριο στην Αγία Μαρίνα Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι έχει εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό στο σύστημα έκδοσης αποδείξεων το οποίο εξαφάνιζε όσες αποδείξεις επιθυμούσε ο χειριστής του συστήματος. Συγκεκριμένα, το λογισμικό έδινε τη δυνατότητα παράκαμψης της εν λειτουργία ταμειακής μηχανής και εκδίδονταν παράνομα παραστατικά με αύξοντα αριθμό, διάφορο της αύξουσας ενιαίας αρίθμησης που αποτυπωνόταν στα νομίμως εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προχώρησαν στις κατασχέσεις των στοιχείων, τα έστειλαν στο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων Υπολογιστικών Συστημάτων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και ζήτησαν από τον φορολογούμενο να προσκομίσει τα λογιστικά του αρχεία για την περίοδο 2006-2015, προκειμένου να διενεργηθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος.

Όταν τα έλαβαν και άρχισαν να τα επεξεργάζονται εντόπισαν πίνακα ο οποίος περιείχε 79.826 μοναδικές παραγγελίες από το διάστημα 18.7.2006 έως και 10.8.2015 και αφορούν στην υπηρεσία «Τραπέζια». Η καθαρή αξία των παραγγελιών αυτών ήταν 1,923 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ 279.703 ευρώ, ήτοι συνολικά 2,2 εκατ. ευρώ. Όταν τα ευρήματα συγκρίθηκαν με τα δηλωμένα έσοδα στα φορολογικά βιβλία της επιχείρησης οι διάφορες ήταν εξόφθαλμες. Δεν είχαν εκδοθεί 49.082 αποδείξεις καθαρής αξίας 793.868 ευρώ που με την προσθήκη του ΦΠΑ 114.183 ευρώ άγγιζαν τα 908.051 ευρώ.

Το κωμικό της υπόθεσης είναι πως ο παραβάτης προσπάθησε να δικαιολογηθεί και κατέθεσε ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ. Εκεί υποστήριξε πως για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης που δεν εκδόθηκαν δεν έλαβε αντίτιμο, καθώς παρείχε δωρεάν γεύματα σε μέλη της οικογένειάς του και των οικογενειών των αδελφών του καθώς και στα μέλη του προσωπικού της επιχείρησης. Η προσφυγή απορρίφθηκε με απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 91.720 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By