Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Χάος στη Λευκορωσία για τρίτο βράδυ: Έφυγε από την χώρα η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Σφοδρές διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου, όπου ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, επανεκλέγη για έκτη συνεχόμενη θητεία.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα κάλεσε τους συμπολίτες της να μην αντιταχθούν στην αστυνομία και να μην βάλουν τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Η Τιχανόφσκαϊα δήλωσε πως κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία για το καλό των παιδιών της, ενώ συνεχίζονται για τρίτη νύχτα οι οδομαχίες μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή Λουκασένκο.

Στο Μινσκ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη το βράδυ της Τρίτης καθώς υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, όπως μεταδίδει το Sputnik.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο 21 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, με πέντε από αυτούς να έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κλούβα της αστυνομίας και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96, Βαλεντίν Στεφάνοβιτς.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Μινσκ και σε πολλές άλλες πόλεις της Λευκορωσίας για να διαμαρτυρηθούν έπειτα από μια πρώτη ανακοίνωση επίσημης δημοσκόπησης στην έξοδο εκλογικών τμημάτων που έδειχνε νίκη του Λουκασένκο με ποσοστό σχεδόν 80% των ψήφων.

Παράλληλα η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν την Κυριακή, κυρίως κατά την καταστολή διαδηλώσεων που έγιναν τη νύχτα κατά της εξουσίας.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση της Λευκορωσίας, τουλάχιστον 110 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μινσκ, κοντά σε εκλογικά τμήματα ή σε κινητοποιήσεις.

Συλλήψεις έγιναν επίσης σε τουλάχιστον 10 άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Viasna.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε τη βία εναντίον διαδηλωτών σε συγκεντρώσεις στη Λευκορωσία.

Ειδικότερα ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «η βία εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι η απάντηση. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά», σημείωσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, στη χώρα με 80,23% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η μεγάλη αντίπαλος του Λουκασένκο, η αντιπολιτευόμενη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, συγκέντρωσε 9,9% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας.

Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι στις εκλογές συγκέντρωσαν καθένας χαμηλότερο ποσοστό από 2% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 1994, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και χρόνια για την παραμονή του στην εξουσία καθώς μερικοί ψηφοφόροι είναι πεπεισμένοι ότι έχει έρθει η ώρα να αποσυρθεί.

Ο Λουκασένκο, που προβάλλει τον εαυτό του ως εγγυητή της σταθερότητας, αντιμετωπίζει ένα κύμα οργής για τον χειρισμό της πανδημίας της COVID-19, της οικονομίας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By