Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Χάος στη Μιανμάρ: Πληροφορίες για νεκρή διαδηλώτρια στη σκληρότερη επιχείρηση καταστολής

Η αστυνομία στην Μιανμάρ πραγματοποίησε σήμερα την σκληρότερη επιχείρηση καταστολής των τελευταίων τριών εβδομάδων διαδηλώσεων κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος σε πόλεις όλης της χώρας με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για μια γυναίκα που έπεσε νεκρή από σφαίρες και για δεκάδες συλληφθέντες.

Η Μιανμάρ συγκλονίζεται από ένα κύμα φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε η εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι την 1η Φεβρουαρίου.

Τα επεισόδια βίας σημειώθηκαν μετά την έκκληση του απεσταλμένου της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη να επιστρατευθεί “κάθε απαραίτητο μέσο” για να λήξει το πραξικόπημα.

Ανησυχία επικρατεί σχετικά με την τύχη της Σου Τσι καθώς η ανεξάρτητη ιστοσελίδα Myanmar Now, επικαλούμενη αξιωματούχους της Εθνικής Δημοκρατικής Λίγκας, του κόμματός της, έγραψε χθες ότι η ηγέτης του μεταφέρθηκε αυτή την εβδομάδα από τον κατ’οίκον περιορισμό όπου βρισκόταν σε άγνωστη τοποθεσία.

Το πραξικόπημα έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους και καταδικάστηκε από δυτικές χώρες, κάποιες εκ των οποίων επέβαλαν περιορισμένες κυρώσεις.

Από νωρίς σήμερα το πρωί είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις με στόχο να καταστείλουν τις διαδηλώσεις.

Στην μεγαλύτερη πόλη, την Γιανγκόν, η αστυνομία έλαβε θέσεις σε σημεία όπου συνήθως πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και συνέλαβε πολίτες την ώρα που συγκεντρώνονταν, ανάμεσά τους και δημοσιογράφους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σημειώθηκαν συμπλοκές καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες συγκεντρώνονταν παρά την αστυνομική επιχείρηση.

Τρία τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μια γυναίκα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην κεντρική πόλη Μονουίγια. Οι συνθήκες του περιστατικού δεν είναι σαφείς και η αστυνομία δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Νωρίτερα ένας διαδηλωτής στην πόλη είπε ότι η αστυνομία έκανε χρήση αντλίας νερού εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους.

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρεσβευτής της Μιανμάρ Κιό Μόε Ταν είπε ότι μιλάει εκ μέρους της κυβέρνησης της Σου Τσι και έκανε έκκληση να χρησιμοποιηθεί “κάθε απαραίτητο μέσο για την ανάληψη δράσης κατά του στρατού της Μιανμάρ και την εξασφάλιση ασφάλειας για τους πολίτες”.

“Χρειαζόμαστε ισχυρότερες ενέργειες από την διεθνή κοινότητα για να λήξει άμεσα το στρατιωτικό πραξικόπημα …και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη”, είπε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη μητρική του γλώσσα, ο διπλωμάτης καριέρας ύψωσε το χέρι του με ενωμένα τα τρία δάκτυλα όπως κάνουν οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές και είπε: “Ο σκοπός μας θα επικρατήσει”.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By