Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Χαρδούβελης: Kλειδί για την ανάπτυξη είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

«Tα βήματα από εδώ και πέρα μπορούν να γίνουν πιο σταθερά και στοχευμένα, πετύχαμε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και κανείς δεν αμφισβητεί»

xardouvelis-voulipp

Την ανάγκη  της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό από το βήμα της Βουλής.

«Tα βήματα από εδώ και πέρα μπορούν να γίνουν πιο σταθερά και στοχευμένα, πετύχαμε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που  κανείς δεν αμφισβητεί, από παράδειγμα αποφυγής γίναμε παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης» σημείωσε ο  Γκίκας Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι  «πολύς κόσμος υποφέρει, επομένως δεν έχουμε τελειώσει, δεν πρέπει να  επαναπαυθούμε».

«Έχουμε  πολλά μπροστά μας, το βάρος ευθύνης είναι μπροστά μας, σταθεροποιήσαμε την οικονομία και τη χώρα» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η  σταθεροποίηση είναι  αναγκαία,  αρκεί, όπως είπε,  να μην δειλιάσουμε και λοξοδρομήσουμε,  αρκεί να επιμείνουμε στην ενάρετη δημοσιονομική πολιτική.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην δημιουργικότητα του Έλληνα,στην  προσπάθεια για χτίσιμο μιας νέας αναπτυξιακής πορείας. Προς αυτή τη κατεύθυνση, ανέφερε ότι στοχεύουμε στην εξωστρεφή οικονομία, ενθαρρύνουμε ιδιωτικές επενδύσεις, εξηγώντας ότι είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς την ευημερία.  Εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστούν οι  μεταρρυθμίσεις, καθώς  παραμένουν παθογένειες και στρεβλώσεις.

Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ιδεολογικές εμμονές, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρέπει να  δράσουμε χωρίς εντάσεις, αλλά με γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων.  «Με παρρησία να πούμε την αλήθεια, το κρίσιμο κλειδί για την ανάπτυξη είναι  να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά το τέλος του μνημονίου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι αυτό δεν το επιβάλλουν οι εταίροι μας.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια, ώστε επιχειρήσεις να στραφούν σε πιο ανταγωνιστικούς κλάδους» πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε  ότι οι μεταρρυθμίσεις ίσως είναι  επώδυνες για κάποιες επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες, διατυπώνοντας την άποψη  ότι «πρέπει να διασφαλίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουνε μεγαλύτερους κύκλους ζωής  από εκλογικούς κύκλους». Σε αυτό το σημείο δε διερωτήθηκε αν μπορεί να δεσμευτεί η αντιπολίτευση για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε ότι η οικονομία έχει μακροχρόνιο πρόβλημα προσφοράς και όχι ζήτησης, προσθέτοντας ότι η αναθέρμανση της και η ανάπτυξη   χτίζεται μεθοδικά και με κόπο, δείχνοντας την λύση στις  ιδιωτικές επενδύσεις.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, πέραν των ήδη ψηφισμένων. «Οι πολίτες πόνεσαν και πονούν, είπε, λέγοντας ότι «έχουν νιώσει στο πετσί τους την κρίση, ωστόσο, δεν θέλουν ακάλυπτες επιταγές».

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στην τελευταία αξιολόγηση από τους εταίρους μας, διευκρινίζοντας ότι είναι περισσότερο περίπλοκη από παρελθόν, καθώς, όπως εξήγησε, «η διαδικασία περιπλέκεται από γεγονός ότι από 2015 θα μπει Ελλάδα σε νέα σχέση με εταίρους μας και ΔΝΤ». Για να προσθέσει ότι «στη  νέα και πιο χαλαρή σχέση πρέπει να προχωρήσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι  διαδικασία σύντομα θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα.

By