Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

«Χαστούκι» στην Τουρκία: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που πρότεινε η εισηγήτρια του φακέλου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Κάτι Πίρι για την Τουρκία.

Με ψήφους 370 υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για το καθεστώς στην Τουρκία, ενώ τη ζητούν να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Ολομέλεια απέρριψε τροπολογία για διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Αν και το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, μαρτυρά το κλίμα που επικρατεί για την Τουρκία αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, ενώ ο λόγος περνά πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

8

     

    Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κάτι Πέρι προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία του Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς και να δείξουν αλληλεγγύη στους διωκόμενους πολίτες στην Τουρκία. «Είναι ώρα για πραγματική στρατηγική της ΕΕ», είπε.

    Παράλληλα, η ευρωβουλευτής μίλησε για τη σημερινή πραγματικότητα στην Τουρκία, και ανέφερε ότι «πολλά είναι τα θύματα στο κυνήγι μαγισσών του προέδρου Ερντογάν κατά των επικριτών του».

    Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την ΕΕ να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο προκειμένου να στείλει στον Ρετζέπ Ερντογάν μήνυμα καθώς και να δείξει τους Τούρκους ότι η Ευρώπη είναι στο πλευρό τους. «Η σιωπή του συμβουλίου ενισχύει τον αυταρχισμό του Ερντογάν» τόνισε.

    (Visited 1 times, 1 visits today)
By