Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Χατζηδάκης: Θα σεβαστούμε τη συνέχεια του κράτους, αλλά δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα

Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για τη δεύτερη αξιολόγηση, όμως θα σεβαστεί τη συνέχεια του κράτους και θα επιδιώξει να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα πείθοντας τους εταίρους με τις πολιτικές της.

Αυτό διαμήνυσαν, μέσω του ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο της δήλωσης Σόιμπλε ότι θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα που θα εγγυάται την υλοποίηση μέτρων που θα ψηφιστούν τώρα αλλά θα εφαρμοστούν μετά τις επόμενες εκλογές.

«Δεν θα ξεπλύνουμε τα λάθη της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως τα νέα μέτρα έρχονται λόγω των αποτυχιών της κυβέρνησης και «φέρουν την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου».

Παρά ταύτα, σε ένα μήνυμα προς τους εταίρους, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν υποκρίνεται πως διαθέτει «μαγική γομολάστιχα» με την οποία θα σβήσει τα συμφωνηθέντα «με ένα νόμο κι ένα άρθρο» – όπως ισχυριζόταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, τόνισε, η ανατροπή της λιτότητας θα επιτευχθεί μέσω της επανεκκίνησης της οικονομίας, η οποία θα δρομολογηθεί με σοβαρή πολιτική, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Αυτό είναι το «πλεονέκτημα» της ΝΔ, εξήγησε.

Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά τα μέτρα, σε μία περίοδο που απαιτείται πολιτική υπευθυνότητα.

«Εμείς δεκανίκι της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε. Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα», ανέφερε στο σταθμό μας ο Χρήστος Σταϊκουρας.

Διευκρίνισε ότι κάθε συμφωνία δεσμεύει και την επομένη κυβέρνηση αλλά προσέθεσε ότι η ΝΔ μπορεί να πείσει τους εταίρους πως θα πετύχει τους ίδιους στόχους με διαφορετικό τρόπο.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναζήτα «πολιτικό σωσίβιο» στο εσωτερικό και εξωτερικό μπροστά στην ανικανότητα της να κλείσει την αξιολόγηση, καθότι κινδυνεύει με «πολιτικό πνιγμό».

Παράλληλα, χαρακτήρισε άστοχη και προσβλητική την δήλωσή Ντάισελμπλουμ σε γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου «δαπάνησαν όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά ζήτησαν βοήθεια».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By