Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Χονγκ Κονγκ: Ανεξάρτητη έρευνα για τη βία κατά διαδηλωτών ζητά ο ΟΗΕ

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Aνθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα Σάββατο, τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας ότι οι τραυματισμοί προκαλούν ανησυχία.

Δύο έφηβοι διαδηλωτές δέχτηκαν πυρά, ενώ ένας δημοσιογράφος έχασε την όρασή του από το ένα μάτι την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια των πιο βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν το τελευταίο τετράμηνο αναταραχών στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη.

«Μας ανησυχούν τα υψηλά επίπεδα βίας που συνδέονται με κάποιες διαδηλώσεις…καθώς και οι τραυματισμοί αστυνομικών και διαδηλωτών, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων και διαδηλωτών που πυροβολήθηκαν από αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής της τάξης», δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει άμεσα να διενεργήσει μια «αποτελεσματική, γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» για τις βίαιες ενέργειες περιλαμβανομένων των πυροβολισμών, δήλωσε η Μπασελέτ, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

«Καταδικάζω σφόδρα όλες τις βίαιες ενέργειες από κάθε πλευρά και καλώ όλους όσοι εμπλέκονται στις διαδηλώσεις και εκείνους που τις αντιμετωπίζουν να το πράξουν με έναν ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο», δήλωσε.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επέβαλαν σήμερα τη χρήση μασκών από τους διαδηλωτές, ενώ χθες Παρασκευή, η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ επικαλέστηκε μια έκτακτη νομοθεσία από την εποχή της αποικιοκρατίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η βία.

Αναφορικά με την απαγόρευση, η Μπασελέτ είπε ότι οι μάσκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προκαλούν τη βία, αλλά προειδοποίησε το Χονγκ Κονγκ να μην χρησιμοποιεί την απαγόρευση για τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων ή για τον περιορισμό του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι.

«Η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης θα πρέπει να υφίσταται χωρίς περιορισμούς κατά το μέγιστο δυνατόν, αλλά από την άλλη, δεν μπορούμε να δεχτούμε άνθρωποι με μάσκες να προκαλούν βία», είπε η Μπασελέτ.

Ωστόσο, εκατοντάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αψήφησαν σήμερα την απαγόρευση της χρήσης μασκών στις διαδηλώσεις και πραγματοποίησαν πορεία σε μια μεγάλη εμπορική συνοικία. Πολλοί από αυτούς φορούσαν μαύρες μάσκες ή μπλε χειρουργικές μάσκες για να καλύψουν τα πρόσωπά τους παρότι η απαγόρευση προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3,189 δολαρίων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By