Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν-Νταβούτογλου

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήκησε μία ώρα και σαράντα λεπτά

Copyright: turkishnews.com
Copyright: turkishnews.com

Μετά την κρίσιμη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου που διήρκεσε μια ώρα και 40 λεπτά πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν «ουδέν σχόλιον». Η αναφορά αυτή συσκοτίζει περαιτέρω το πολιτικό μέλλον του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο τα τουρκικά ΜΜΕ θέλουν να παραιτείται, λόγω διαφωνιών με τον Ερντογάν.

Χαρακτηριστική του ρήγματος μεταξύ των δύο ανδρών ήταν πάντως η αιχμηρότατη δήλωση του Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάς πώς πήρες τη θέση σου».

Χθες Τρίτη ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφέρει ότι «δεν θα δίσταζε να αποχωρήσει από κάθε θέση» αν χρειαστεί.

Οι δύο ηγέτες κυβερνούν την χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, όταν και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στον πρωθυπουργικό θώκο. Συνεργάτες του Νταβούτογλου υποβαθμίζουν κατά κύριο μέχρι τώρα τις εντάσεις που συχνά προκύπτουν λόγω της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας πως αποτελούν θέματα τρόπων παρά ουσίας.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη όμως μέχρι στιγμής στην μάχη για εξουσία, αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκε από τον Νταβούτογλου η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση μειώνει την ικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Ερντογάν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By