Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Χωρίς πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν κλείνει η αξιολόγηση

Χωρίς πώληση μονάδων της ΔΕΗ συμφωνία και αξιολόγηση δεν κλείνει.

Αυτό το τελεσίγραφο που έχει λάβει η κυβέρνηση μετέφερε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της  Δευτέρα με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στα γραφεία της στην Μεσογείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο υπουργός ενημέρωσε τους συνδικαλιστές ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης εστιάζεται στο να αποτραπεί η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών με τον υπουργό να λέει στους συνδικαλιστές ότι συζητείται η παραχώρηση στον ανταγωνισμό λιγνιτικών μονάδων οι οποίες όμως ούτως ή άλλως προβλέπεται σε λίγα χρόνια να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ετοιμάζει δυναμικές κινητοποιήσεις 

«Εμείς οι εργαζόμενοι θα κινηθούμε και συνδικαλιστικά αλλά και νομικά κατά της πώλησης μονάδων. Οι κινητοποιήσεις μας θα είναι αντίστοιχες με εκείνες του 2014, όταν κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της «μικρής ΔEΗ»» προειδοποιούν.

Οταν είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ στη βουλή, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είχαν κλείσει σημαντικό αριθμό μονάδων λιγνίτη και υδροηλεκτρικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα και να έχουν ξεκινήσει διακοπές ρεύματος, ακόμη και σε νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να σταματήσει την απεργία είχε προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση.

Το «αντάρτικο» του Σκουρλέτη & η «σφαγή» με τον Χατζηδάκη   

Ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης που κάλεσε με άρθρο του την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ τα βάζει με τους Θεσμούς, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και καταγγέλλει  «Πρόκειται για μια επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα».

Οσο για τα ελατήρια της αντίδρασής του τα εξηγεί ως εξής:

«Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών, ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

Απάντηση Χατζηδάκη

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Σκαι κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι θέλει να υπεραμυνθεί το μοντέλο Φρανκενστάιν που συμφωνήθηκε με την τρόικα το 2015 για τη ΔΕΗ.

«Αυτό που είχε συμφωνηθεί να μειωθεί ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ από το 95% στο 55% μέσα σε 4 χρόνια είναι τσάμπα ιδιωτικοποίηση» είπε ο κ Χατζηδάκης.

«Το ίδιο έγινε και με τον ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ έχασε τεραστία ποσά που ήταν απαραίτητα για την επιχείρηση καθώς όπως δήλωσαν και οι εργαζόμενοι μπορεί το καλοκαίρι να μην δύναται να πληρώσει τους μισθούς», τόνισε.

Η νέα απάντηση Σκουρλέτη 

Απαντώντας στον αντιπροέδρο της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη ο Πάνος Σκουρλέτης διερωτάται αν ψεύδεται ή λέει ψέμματα.
«Η Νέα Δημοκρατία όσο μιλάει εκτίθεται. Ο κ. Χατζηδάκης είναι πλήρως αποκαλυπτικός για το ρόλο του κόμματός του. Φθάνει στο σημείο να ζητά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ζήτημα που δεν το θέτουν ούτε καν οι ίδιοι οι δανειστές, παραδίδοντας έτσι, τα δίκτυα της χώρας, ένα φυσικό μονοπώλιο, σε ιδιώτες. Σημειωτέον, η ΔΕΗ από το συγκεκριμένο σχέδιο, που ήδη υλοποιείται και διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράξει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ψεύδεται ή έχει άγνοια, ο κ. Χατζηδάκης, όταν ισχυρίζεται ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ) είναι δωρεάν. Μακάρι το σχέδιο για πώληση των πάντων, που υποστηρίζει το κόμμα του, να απέφερε στη ΔΕΗ όσα θα εισπράξει  από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Η ΝΔ είναι το όχημα για το σκότωμα της περιουσίας της ΔΕΗ, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων εγχώριων και ευρωπαϊκών.

Η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις να παραμείνει ισχυρή εταιρία στην νέα  ανταγωνιστική αγορά που διαμορφώνεται, αρκεί να μην υπονομεύεται.»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By