Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Χουντής: «Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου»

«Να αλλάξει ο χαρακτήρας της Frontex» επισήμανε σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής

xountis

Την αντίθεσή του με την τακτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό, θεωρώντας ότι συνιστά υποκρισία και υπεκφυγή, εξέφρασε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ζητώντας την κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου, με παράλληλη αλλαγή του χαρακτήρα της FRONTEX, ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουντής ανέφερε: «Η μέχρι σήμερα διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την ΕΕ συνιστά υποκρισία και υπεκφυγή. Η ηγεσία της ΕΕ κινείται κυρίως στην κατεύθυνση της καταστολής και λιγότερο στη λογική της αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να συντηρούνται οι συνθήκες που έχουν μεταβάλει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο. Η ΕΕ έχει περιοριστεί σε έναν άχαρο ρόλο να παζαρεύει ανθρώπινες ζωές, αρνούμενη να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα με ανθρωπιστικές διαστάσεις».

Πρόσθεσε δε πως «χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, με τη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας και τη διεκδίκηση του δικαιώματος των προσφύγων να φθάνουν με ασφάλεια στους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους», σημειώνοντας ότι η επιμονή στην εφαρμογή του ξεπερασμένου συστήματος του Δουβλίνου θα οδηγήσει στον περαιτέρω εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, κυρίως στην Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας πρότεινε «άμεσα να προχωρήσει η ΕΕ σε κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και αντικατάστασή τους από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης στη διαχείριση του μεταναστευτικών ροών, καθώς και τη δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων κατάθεσης αιτήσεων μετανάστευσης πλησίον των περιοχών πολεμικών συγκρούσεων και τέλος, αλλαγή του χαρακτήρα της FRONTEX».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By