Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Χρεοκοπία ή Διάσωση; Ποιο θα είναι το μέλλον της Evergrande – Στα 300 δισ. τα χρέη

Υπό το φόβο της κατάρρευσης του κινεζικού κολοσσού ακινήτων Evergrande, συναγερμός έχει σημάνει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Η κατάρρευση της Evergrande θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα καλούνταν να αντιμετωπίσει ποτέ το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας» υπογραμμίζει ο Mαρκ Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Capital Economics.

Τι ακριβώς συνέβη;
Για χρόνια, η ανάπτυξη και κυρίως όμως, η επέκταση της εταιρείας σε μια η οικονομία όπως η Κίνας που άνθιζε, ήταν ραγδαία. Τώρα, ο γίγαντας του real estate χαρακτηρίζεται ως ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο.

Tο ποσό το οποίο πρέπει τώρα η κινεζική Evergrand να αποπληρώσει αγγίζει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια με τους οίκους αξιολόγησης να έχουν υποβαθμίσει επανειλημμένα την εταιρεία, επικαλούμενοι προβλήματα ρευστότητας. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει βυθιστεί συνολικά κατά σχεδόν 80% μέχρι στιγμής φέτος.

Η Evergrande υπέκυψε και στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στον κλάδο των ακινήτων.

Η εταιρεία ήδη ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις ακινήτων της πιθανότατα θα συνεχίσουν να μειώνονται σημαντικά τον Σεπτέμβριο μετά από τη συνεχή πτώση μηνών, με την κατάσταση των ταμειακών ροών της να γίνεται ακόμη χειρότερη. Οι συνέπειες μιας πιθανής χρεοκοπίας θα μπορούσαν να βλάψουν όχι μόνο την κινεζική οικονομία, αλλά και αγορές πέρα ​​από αυτήν. Η Evergrande βρίσκεται παντού.

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στην Κίνα και διαθέτει περισσότερα από 1.300 ακίνητα σε τουλάχιστον 280 πόλεις της Κίνας.

Συγχρόνως, συμμετέχει σε σχεδόν 2.800 έργα σε περισσότερες από 310 πόλεις στη συγκεκριμένη αγορά. Η εταιρεία διαθέτει επτά μονάδες που ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών που αφορούν ηλεκτρικά οχήματα, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καταναλωτικά προϊόντα, μονάδες παραγωγής βίντεο και τηλεόρασης, ακόμη και θεματικά πάρκα. Απασχολεί τουλάχιστον 200.000 υπαλλήλους, αλλά έμμεσα δημιουργεί περισσότερες από 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, σύμφωνα με το CNBC.

Ποιοι θα επηρεαστούν
Σε ένα σενάριο πτώχευσης τότε πολλοί θα είναι εκείνοι που θα επηρεαστούν σημαντικά από τις εξελίξεις. Τράπεζες, προμηθευτές, αγοραστές ακινήτων και επενδυτές όλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστιες συνέπειες. Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι από τους πρώτους που θα πληγούν εάν υπάρξουν επιπτώσεις από την αδυναμία εξεύρεσης λύσης για διάσωση του κολοσσού ακινήτων.

Αντίστοιχα, οι συνέπειες μιας μελλοντικής αποτυχίας της Evergrande θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν και άλλους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, η Evergrande «προσπαθεί να πείσει» τους προμηθευτές και τους εργολάβους της να αποδεχτούν τα φυσικά ακίνητα ως μέσο αποπληρωμής.

Μονόδρομος η διάσωση;
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Evergrande να αποφύγει τα χειρότερα. Η κινεζική κυβέρνηση λόγω της σημαντικότητας της εταιρείας θα παρέμβει άμεσα όπως όλα δείχνουν εφαρμόζοντας ένα σχέδιο διάσωσης. «Η Evergrande είναι ένας τόσο σημαντικός παίκτης στο real estate που η κατάρρευσή της θα δήλωνε την αποτυχία πολλών» δήλωσε ο Νταν Βανγκ, οικονομολόγος στην Hang Seng Bank.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κάποια υποστηρικτικά μέτρα από την κεντρική κυβέρνηση ή ακόμα και την κεντρική τράπεζα, που θα προσπαθήσει να διασώσει το Evergrande» προσθέτει. Αλλά μια αναδιάρθρωση θα μπορούσε να είναι πιο πιθανή υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By