Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Χρεοκοπία και εκλογές έρχονται για την Ελλάδα σύμφωνα με την Societe Generale

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  μπορεί να αναγκαστεί να εξαγγείλει πρόωρες εκλογές, ο κίνδυνος ενός Grexit και μιας πιθανής χρεοκοπίας παραμένει ορατός

SOCIETE-GENERALE

 

Σύμφωνα με το σημείωμα της επικεφαλής οικονομολόγου της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Societe Generale, Michala Marcussen, «το να φτάσουμε σε αυτό το σημείο (σ.σ. στη συμφωνία) απαιτεί ότι η Ελλάδα θα προσηλωθεί σταθερά στη δέσμευση ότι δεν θα σταματήσει καμία μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του ελλείμματος μέσω μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα»

Παράλληλα, αναφέρει: «Προκειμένου να διασφαλίσει μια πλήρη εκταμίευση, τα σημεία αναφοράς της Ελλάδας πρέπει να “συναντηθούν” με τα αντίστοιχα του ΔΝΤ σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων».

Ομως, «εσωτερικά, στην Ελλάδα, το να γίνουν περαιτέρω υποχωρήσεις πάνω στις προεκλογικές υποσχέσεις δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».

Μάλιστα, η επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale υποστηρίζει ότι «ακόμη και μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη μερική εκταμίευση του ποσού δεν θα εξαγοράσει πολύ χρόνο για την Ελλάδα». Σε αυτό το σημείο, παραθέτει το ποσό που πρέπει να καταβάλει η χώρα σε ΔΝΤ και ΕΚΤ μέχρι τον Ιούλιο.

Ετσι, «η κατάσταση δεν βοηθιέται από τις διαπραγματεύσεις που είναι στην κόψη του ξυραφιού. Ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας με ή χωρίς το Grexit παραμένει σημαντικός μέσα σε αυτό το πλαίσιο».