Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Χρηματιστήρια: Ανοσία στον κορωνοιό – Νέα ρεκόρ στη Wall Street, ψηφίζουν μετοχές οι επενδυτές

Τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να επιδεικνύουν «ανοσία» στον κορωνοϊό και συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» και προκαλώντας σοβαρό πονοκέφαλο στους «σορτάκηδες».

Όσα hedge fund είχαν στοιχηματίσει σε πτώση των μετοχών, έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες.

Η Goldman Sachs επισημαίνει πως τα shorts στον S &P 500 κυμαίνονται σε χαμηλά 15ετίας, γεγονός που αποδεικνύει πως το τρέχον bull market είναι ιδιαίτερο ανθεκτικό.

Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Nasdaq καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλος, ενώ και ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο S&P αναρριχήθηκε σε ιστορικά υψηλά.

Στην Ιαπωνία ο Νikkei βρίσκεται σε υψηλό επταμήνου. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών και τα δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον της διεθνούς οικονομίας έχουν επανέλθει δριμύτερα.

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης αναρριχήθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 13.000 μονάδων. Ως αποτέλεσμα, έχει ουσιαστικά αναπληρώσει τις απώλειες που κατέγραψε από την επέλαση της πανδημίας.

Οικονομολόγοι και αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν την αντιφατική εικόνα στις αγορές και πόσα καύσιμα έχει ακόμα το ράλι.

«Κοιτάμε προς το μέλλον», σχολίασε ο Αντρέας Λίπκοφ, αναλυτής της τράπεζας Comdirect, προσπαθώντας να εξηγήσει την εν λόγω αντίφαση. «Ο κόσμος θεωρεί ότι ήδη έχουμε αφήσει πίσω μας τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με αναλυτές η όρεξη των επενδυτών για τοποθετήσεις θα συνεχιστεί, διότι αναμένουν πως οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα επέμβουν ξανά στην οικονομία ώστε να μετριάσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, όπως δηλαδή συνέβη και με την επέλαση της πανδημίας.

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι κυβερνήσεις έχουν εξαγγείλει πακέτα στήριξης.

Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση έχει ανοίξει πιστωτική γραμμή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την κατανάλωση μέσω της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις διευκολύνονται με επιχορηγήσεις, δάνεια ή κρατικές εγγυήσεις. Οι δήμοι και οι κοινότητες απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές ή δέχονται έκτακτη οικονομική βοήθεια.

Στις ΗΠΑ η ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων οφείλειται παράλληλα και στην προσδοκία των επενδυτών για διοχέτευση νέου πακέτου στήριξης για την οικονομία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως προς το παρόν οι σχετικές συζητήσεις έχουν αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, εξαιτίας κομματικών διαφωνιών στη Γερουσία.

Στην περίπτωση που οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εφαρμόσουν νέα μέτρα στήριξης, τότε θα δοθεί τόνωση στις επενδύσεις και στην κατανάλωση.

Την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παρεμβαίνουν με δικά τους μέτρα στήριξης. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη εφαρμόσει πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας αξίας 1,35 τρισ. ευρώ.

Η γενναιόδωρη χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια των συμβατικών καταθέσεων, παρακινεί πολλούς επενδυτές να στραφούν σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλότερο ρίσκο, αλλά και τοποθετηθούν στις μετοχές.

Κανείς δεν γνωρίζει για πόσο θα συνεχιστεί η άνοδος των χρηματιστηρίων. Λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στη διεθνή οικονομία, τις μαζικές απολύσεις και τις αναρίθμητες πτωχεύσεις που έχουν ήδη σημειωθεί και θα συνεχιστούν, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα άνοδος είναι ακόμη μία «φούσκα», που σύντομα θα «σκάσει» με αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις μετοχικές αγορές.

Η εξέλιξη της πανδημίας και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα αποτελέσουν τον καταλύτη που θα διαμορφώσει το κλίμα στα χρηματιστήρια το επόμενο διάστημα. Αν τα χρήματα από το ελικόπτερο που ρίχνουν οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να στηρίζουν για πολύ ακόμα τις αγορές θα αποδειχθεί σύντομα και τότε short και long θα αναμετρηθούν για μια ακόμη φορά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By