Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με οριακή πτώση – Απώλειες 5,69% σε μία εβδομάδα

Σχεδόν «ακίνητη» έμεινε η Αθήνα, αφού όπως συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα, κάθε Παρασκευή, οι επενδυτές δεν αναλαμβάνουν ρίσκο, καθώς περιμένουν να δουν κάποιες νεώτερες εξελίξεις είτε για τον ιό, είτε οικονομικές.

Η αγορά διατήρησε τις δυνάμεις και στο τέλος έκλεισε στις 540,74 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,13%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 38,7 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι απώλειες του Δείκτη ήταν 5,69%.

Όπως χθες η αγορά κινήθηκε με άνοδο έως και 1% με τις τράπεζες να έχουν μεικτή εικόνα, αλλά αργότερα η οδός Αθηνών έφθασε να έχει απώλειες έως και – 1%.

Τελικά, με τους χαμηλούς τζίρους οι συμμετέχοντες κατάφεραν να διατηρήσουν την αγορά πέριξ των 540 μονάδων, όπου συνεχίζεται μια συσσώρευση εδώ και μια εβδομάδα.

Η αντίδραση της Wall street απέναντι στις απώλειες των θέσεων εργασίας ήταν ήπια καθώς ο Dow Jones κατέγραφε οριακή πτώση, ενω ο Δείκτης SP και ο Nasdaq σημείωναν κέρδη καθώς οι θέσεις εργασίας ήταν ήδη στις τιμές των μετοχών και ομολόγων, γι αυτό προεξοφλούν θετικότερες εξελίξεις.

Το κεντρικό θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά τα media στις ΗΠΑ είναι πώς θα διοχετευθούν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ώστε να διατηρήσουν, κυρίως, τις θέσεις εργασίας, το αποκαλούμενο payroll.

Ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Trump Larry Coudlow μιλώντας στο Bloomberg, είπε ότι, οι επιλεγμένες τράπεζες απο την FED είναι έτοιμες προκειμένου να δοθούν τα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο – αν και δεν απάντησε ειδικότερα σε ερώτηση για την λίστα των τραπεζών που ήδη μπορούν να δώσουν δάνεια.

Η έναρξη αποπληρωμής θα είναι μετά από έξι μήνες και η βασική προϋπόθεση είναι το 45% των χρημάτων να κατευθυνθεί για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαιο κίνησης, έξοδα κλ.π.

Αυτή λοιπόν είναι η βασική διαφορά με την Ευρώπη, όπου η Γερμανία επιμένει να προτάσσει τον ESM και αρνείται τα ευρώ – ομόλογα. Την ώρα που καταστρέφονται οι μικρές επιχειρήσεις οι Γερμανοί που χρησιμοποιούν την ΕΚΤ για να έχουν αρνητικά επιτόκια – αρνούνται την στήριξη των συστημάτων υγείας και των επιχειρήσεων.

Βουτιά 2,94% η μετοχή της Eurobank στα 0,3368 ευρώ με 9,30 εκατ. μετοχές. Αμετάβλητη η Εθνική στα 1,02 ευρώ. Με πτώση 2,77% η Alpha bank στα 0,61 ευρώ. Αμετάβλητη η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,14 ευρώ.

Στήριγμα της ελληνικής αγοράς ήταν για δεύτερη ημέρα η μετοχή της Coca- Cola στα 19,26 ευρώ. Με άνοδο 1,75% η ΔΕΗ, μετοχή η οποία συνεχίζει σταθερά στην περιοχή των 2,21 ευρώ.

Με άνοδο 3,17% έκλεισε ο ΟΠΑΠ στα 6,5 ευρώ – μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση της εταιρείας. Κέρδη 2,35% για την Autohellas στα 3,92 ευρώ με 47 χιλιάδες κομμάτια.

Με κέρδη 3,9% έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου στα 4,30 ευρώ, με 146 χιλιάδες κομμάτια. Κέρδη 4,62% για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 5,44 ευρώ. Με άνοδο 1,77% η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στα 11,50 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By