Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πισωγύρισμα κάτω από τις 1.440 μονάδες – Αρνητικές πρωταγωνίστριες οι τράπεζες

Η ανάγκη για κατοχύρωση των κερδών του Ιουνίου επικράτησε σήμερα (13/6) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να εστιάζουν περισσότερο στις τράπεζες. Το πισωγύρισμα σε επίπεδα υπό των 1.440 μονάδων συνοδεύθηκε από χαμηλό τζίρο, που θύμισε περισσότερο… Αύγουστο.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (13/6), ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 12,80 μονάδες ή -0,88% και έκλεισε στις 1.438,44 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.438,24 μονάδων. Στις 1.457,35 μονάδες εντοπίστηκε το υψηλό ημέρας. Τα κέρδη του Ιουνίου έχουν περιοριστεί πλέον στο +0,46%, ενώ από τις αρχές της φετινής χρονιάς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του +11,24%.

Η μεταβλητότητα κυριάρχησε και σήμερα στο ταμπλό, με τους αγοραστές να δίνουν από νωρίς την «σκυτάλη» στους πωλητές. Ενδεικτική η διακύμανση του ΓΔ, ο οποίος κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων. Το comeback των sellers οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ρευστοποιήσεις των ευρωαγορών, που εντείνονται ώρα με την ώρα.

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις των επενδυτών στη Λεωφόρο Αθηνών χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη «ψυχραιμία», καθώς «στοχοποιούνται» συγκεκριμένοι τίτλοι, χωρίς να επικρατεί σε καθολικό βαθμό το βαθύ «κόκκινο». Από τις τράπεζες, ξεχώρισε λόγω των απωλειών της η Εθνική, με την Πειραιώς να ακολουθεί κατά πόδας. Στα blue chips, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η Metlen.

Deals και θεμελιώδη στο επίκεντρο

Παρά τις σημερινές απώλειες, τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να αποτελούν θετικό καταλύτη για την εγχώρια αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται ευπρόσδεκτη από την επενδυτική κοινότητα η πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε εγρήγορση είναι οι επενδυτές όσον αφορά το «κομμάτι» των επιχειρηματικών συμφωνιών, τόσο για deals που «κλείδωσαν» (εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil), όσο και για εκείνα που κυοφορούνται (πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι γενικές συνελεύσεις της ΕΧΑΕ, της Quest Holdings και της Dimand. Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, οι μέτοχοι πρόκειται να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος 0,24 ευρώ ανά μετοχή.

Η προσοχή παραμένει στραμμένη στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,50%. Η κεντρική τράπεζα έκανε λόγο για μόλις μία μείωση επιτοκίων φέτος, αλλά ενίσχυσε το outlook για τις περικοπές του 2025, οι οποίες προβλέπεται ότι θα είναι τέσσερις, αντί για τρεις που έλεγε προηγουμένως η Fed. Ενθαρρυντικό σημάδι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3,3% τον Μάιο, από 3,4% ένα μήνα νωρίτερα.

Ράλι στην Wall Street – Διόρθωση στις ευρωαγορές

Με νέα ρεκόρ υποδέχθηκε η Wall Street την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Επιπλέον, δείχνει πως απέκτησε «αντισώματα» στην αυστηρή ρητορική της Federal Reserve, με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει ότι θα κρατούσε αμετάβλητα τα επιτόκια. Ο S&P 500 έριξε το «φράγμα» των 5.400 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά. Νέο ιστορικό υψηλό και για τον Nasdaq. Στο «κόκκινο» σήμερα ο Dow Jones, την ώρα που ο S&P 500 και ο Nasdaq συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, «φλερτάροντας» με νέα υψηλά όλων των εποχών.

Ολοένα και πιο έντονο το profit taking σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία μέρα μετά την εντυπωσιακή αντίδρασή τους. Διολισθαίνουν κατά σχεδόν -2% οι δείκτες σε Γαλλία (CAC 40) και Ιταλία (FTSE MIB). Ακολουθούν στο -1,7% η Γερμανία (DAX) και στο -1,4% η Ισπανία (IBEX). Επιπλέον, οι traders «χωνεύουν» τα στοιχεία από τις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, ενώ κανένας από τους κυριότερους δείκτες δεν παρουσίασε μεταβολή μεγαλύτερη του +/-1%. Στο επίκεντρο οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Κίνα, αλλά και τα σχέδια του Πεκίνου για αντίποινα.

By