Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 2% μετά τις δηλώσεις της ΕΚΤ

Πτώση 2% στο χρηματιστήριο της Αθήνας μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ την ίδια ώρα όλες οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πτώση πάνω από 1,4%.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση 2,14% στις 628,19 μονάδες.

Οι αγορές εμφανίζονται απογοητευμένες, καθώς τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν ευνοούν τις τράπεζες, μιας και τα πρόγραμματα ΤLTRO, αλλά και το νέο που αποφασίστηκε PLTRO θα κατευνθούν προς τις τράπεζες, οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα.

Oι αγορές περιμέναν περισσότερα καθώς το πρόβλημα με τα χρέη των κρατών (ομόλογα) παραμένει και μάλλον η υπόθεση παραπέμπεται για την ευρωπαϊκή σύνοδο.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ χαλάρωσε περαιτέρω τους όρους στις πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III), ενώ θα εφαρμόσει μια νέα σειρά πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης χωρίς στόχους (PELTROs) για την υποστήριξη συνθηκών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών παρέχοντας αποτελεσματική ρευστότητα.

Μπροστά στο σοκ που θα υποστεί η ευρωπαϊκή οικονομία, οι πολιτικές της ΕΚΤ δεν είναι αρκετές -διότι λ.χ η FED δανείζει τα χρήματα προς οντότητες με την δέσμευση αυτά τα χρήματα να επιστραφούν, όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Powell.

Με βουτιά 4,70% η μετοχή της Eurobank στα 0,37131 ευρώ. Βουτιά 5,38% για την Εθνική Τράπεζα στα 1,225 ευρώ. Βουτιά 4,30% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,225 ευρώ. Με πτώση 4,75% η Alpha Bank στα 0,662 ευρώ.

Κέρδη 0,61% για τον ΟΠΑΠ στα 8,205 ευρώ. Με πτώση 1,32% ο ΟΤΕ στα 12 ευρώ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By