Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Χρηματιστήριο: Έσπασαν τα margins – Eπανατιμολόγηση και μαζικές ρευστοποιήσεις από funds και Έλληνες επενδυτές

Διευρύνθηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax στην Φρανκφούρτη να σημειώνει βουτιά 1,4%, ο CAC στο Παρίσι -1,5% και ο FTSE στο Λονδίνο κοντά στο -2%, όταν και στη Wall οι αμερικανικοί δείκτες δεν φαίνεται να έχουν βρει συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οι αγορές τελούν σε… ομηρία εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν το περασμένο Σάββατο με συστοιχίες από drones και πυραύλους.

Προς το παρόν η ανάπτυξη πέραν των προσδοκιών στην Κίνα για το ά 3μηνο πίεσε την τιμή του μαύρου χρυσού κάτω από τα 90 δολ. το βαρέλι.

Σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά αποτελέσματα στην Wall, όπως της Morgan Stanley.

Στο Χ.Α. οι πιέσεις συνεχίστηκαν από τους Έλληνες ιδιώτες, δίνοντας τη σκυτάλη σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενώ στο παιχνίδι μπήκαν και οι ξένοι επενδυτές, ειδικά μετά το αρνητικό άνοιγμα του S&P.

Βουτιά λοιπόν, 2,4% για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. στις 1,357 μονάδες, στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα.

Η διόρθωση από τα υψηλά των 1,435 μονάδων για φέτος, αλλά και εδώ και 13 χρόνια αγγίζει το 5,4%.

Σημειωτέον, ότι χρηματιστές αναφέρουν ότι έσπασαν τα margins σε μια σειρά από blue chips με τους επενδυτές να τρέχουν να κλείσουν ανοιχτές θέσεις.

H έκθεση της Goldman Sachs για τις Ελληνικές τράπεζες πέρασε και δεν… ακούμπησε.

Έδινε περιθώρια ανόδου άνω του 30%, όμως, το ταμπλό άλλα έδειξε σήμερα.

Βουτιά 3,62% για την Άλφα, ΑΛΦΑ -3,80% 1,52 στο 1,518 ευρώ ( η μόνη στην οποία μειώθηκε η σύσταση από buy σε neutral), διακινώντας 10,8 εκατ. κομμάτια.

Βουτιά 2% για την ΕΤΕ, στα όρια των 7 ευρώ με 2,5 εκατ. κομμάτια, πτώση 1,37% για την Eurobank, στο 1,804 ευρώ με 5,4 εκατ. κομμάτια και 2% απώλειες για την Πειραιώς, στα 3,718 ευρώ με 5,6 εκατ. κομμάτια.

Η πτώση πέρασε και στα υπόλοιπα blue chips. Πάνω από 5% απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, άνω του 4,3% για την Aegean με την αγορά να ανησυχεί για την πορεία του τουρισμού αν κορυφωθεί η ένταση μεταξύ Ιράν – Ισραήλ, άνω του 3% σε ΔΕΗ (σ.σ. στα 10,91 ευρώ με 674 χιλιάδες κομμάτια), Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Πάνω από 2% οι απώλειες για το Jumbo που αύριο 17/4 ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης, ΕΧΑΕ, ενώ πτώση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ.

Κάθετη πτώση για την Άβαξ με απώλειες άνω του 5%, ενώ πτώση 3,9% σημείωσε η Ιντρακόμ, 3,19% η Ιντρακάτ και 2,87% η Ιντραλότ που κράτησε το 1 ευρώ.

Πράξεις κάτω από τα 4 ευρώ για τον Φουρλή με απώλειες 3,4%. Κράτησαν Ελλάκτωρ που έκλεισε με οριακά 0,2% ενόψει γ.σ. που θα αποφασίσει για επιστροφή κεφαλαίου στο τέλος Μάιου, αλλά και Μυτιληναίος που έκλεισε με οριακές απώλειες 0,5%.

By