Το εορταστικό διάλειμμα στις Βρυξέλλες μόνο ανέμελο δεν είναι φέτος: μία έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία με τη Βρετανία προετοιμάζεται πυρετωδώς με στόχο τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τα κράτη-μέλη.
Λιγότερες από 100 μέρες έμειναν για την αποχώρηση της Βρετανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσει την αναστάτωση των μελών της.
Οι προετοιμασίες για μία έξοδο χωρίς συμφωνία είναι πολύ πιο εξειδικευμένες όσον αφορά τα κράτη-μέλη που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο, όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία έχει ήδη παρουσιάσει το σχέδιο έκτακτης δράσης της με στόχο τον περιορισμό των ζημιών, το Δουβλίνο ανησυχεί για μία ευρεία γκάμα ζητημάτων, από τις οικονομικές απώλειες έως ζητήματα όπως οι οδικές μεταφορές και η προμήθεια φαρμάκων και η Γαλλία έχει ήδη εγκρίνει στη νομοθεσία της τη δυνατότητα να “περάσει” νόμους έκτακτης ανάγκης σχετικά με το Brexit.
Σε ποια “σημεία-κλειδιά” προετοιμάζονται οι χώρες της Ευρώπης:
-Λιμάνια και σύνορα: Χώρες με λιμάνια τα οποία έχουν έντονη δραστηριότητα στο βρετανικό εμπόριο προετοιμάζονται για την έξοδο χωρίς συμφωνία.
Η Γαλλία έχει προσλάβει επιπλέον προσωπικό σε τελωνειακούς υπαλλήλους, διευρύνει τους ελέγχους στα σύνορα αλλά και στα σημεία ελέγχου, ενώ παράλληλα προχωράει στην κατασκευή νέων αποθηκών στο Καλέ και στην είσοδο της σήραγγας της Μάγχης. Αντίστοιχα στην Ολλανδία, 900 επιπλέον τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν προσληφθεί, στο Βέλγιο 140 άτομα και στην Ιρλανδία ενισχύονται τα τελωνεία ο τομέας του υγειονομικού ελέγχου με 1,000 άτομα.
Αλλαγές υπάρχουν και στα δρομολόγια με στόχο την ομαλή αποστολή εμπορευμάτων μεταξύ της Ιρλανδίας και του Βελγίου, των Κάτω Χωρών και της Ισπανίας, ώστε να μη χρειαστεί να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
-Επιχειρήσεις: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που προμηθεύονται αγαθά από τη Βρετανία υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού, στην περίπτωση που το μπλοκ δεν αναγνωρίζει πλέον τα βρετανικά πρότυπα. Προβλήματα που πιθανόν να φέρουν αυξήσεις κόστους και από τις καθυστερήσεις στις μεταφορές. Το Δουβλίνο διαθέτει ιστοσελίδα Getting Ireland Brexit Ready (Προετοιμάζοντας την Ιρλανδία για το Brexit) που προσφέρει πληροφορίες ανά τομέα και πρακτικές οδηγίες, ενώ η ολλανδική έκθεση Brexit Impact Scan βοηθάει τις εταιρείες στην αντιμετώπιση κινδύνων σχετικά με τις συναλλαγές.
Βέλγιο, Δανία, Γαλλία και Πολωνία έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες προετοιμασίες. Οι κυβερνήσεις σε Ιρλανδία και Ολλανδία ανησυχούν τόσο πολύ για πιθανές παρενέργειες μετά το Brexit που προσφέρουν ακόμα και 1,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες για να παρέχουν τεχνογνωσία σχετικά με την αντιμετώπιση αυτών των ενδεχομένων.
-Δικαιώματα των πολιτών: Είναι άγνωστο σε τι βαθμό θα επηρεαστούν τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση -σύστημα υγείας, κοινωνικά ωφέλη, συντάξεις. Η Γαλλία ανήκει στην κατηγορία των χωρών που υπόσχονται ως ένα βαθμό μονομερείς πράξεις που θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στη χώρα, συμπεριλαμβανόμενης της θέσπισης νομοθεσίας που θα επιτρέπει στους Βρετανούς υπηκόους που εργάζονται στο γαλλικό δημόσιο τομέα να διατηρούν τις θέσεις εργασίας.
Αντίστοιχοι είναι οι προβληματισμοί και για όσους ζουν στην Βρετανία. Πολλά προξενεία της ΕΕ27 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν οργανώσει διαδικτυακά σεμινάρια για τους πολίτες που ζουν στη Βρετανία σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματά τους.