Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χρονιά του… δράκου το 2018 για οφειλές και ληξιπρόθεσμα

Και από το νέο έτος… τρέχουμε στις εφορίες για ρυθμίσεις οφειλών.

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στις τάξεις των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών αλλά και των φυσικών προσώπων που έχουν οφειλές στην εφορία και οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί με την ρύθμιση των 100 δόσεων. Από 1/1/2018, ενεργοποιείται ο νέος νόμος που προβλέπει ότι αν δεν πληρώνονται οι τρέχουσες οφειλές, τότε χάνεται και η ρύθμιση των 100 δόσεων με αποτέλεσμα να αναβιώνουν αυτόματα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Εκτός από τη συγκεκριμένη αλλαγή, εκτός από το μπαράζ των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών που θα συνεχιστεί, από την 1/1/2018 θα «γεννηθεί» και η απειλή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές στο δημόσιο. Η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει γίνει μνημονιακή υποχρέωση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και μάλιστα από τις «σκληρές» καθώς οι δανειστές θέλουν να δουν αποτελέσματα πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία συμμόρφωσης (compliance report).

To νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται –και το οποίο όσο θα περνούν οι μήνες μέσα στο 2018 θα γίνεται ακόμη πιο «σκληρό» καθώς προωθούνται επίσης αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ενοποίηση του συστήματος είσπραξης της εφορίας με αυτό των ασφαλιστικών ταμείων κλπ- θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ενώ ένα είναι δεδομένο: θα την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας προκειμένου η επιχείρηση να εμφανίζεται συνεπής απέναντι στο κράτος και να μην κινδυνέψει με μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών.

Τι θα προσπαθήσουν να κάνουν οι οφειλέτες από το νέο έτος; Η πρώτη κίνηση θα είναι να στραφούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων για τις τρέχουσες υποχρεώσεις προκειμένου να μην κινδυνέψουν να εμφανιστούν με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτή η λύση «κοστίζει» καθώς η τακτοποίηση στις 12 δόσεις επιβαρύνεται με επιτόκιο της τάξεως του 5%. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό το εργαλείο έχει καταντήσει να υποκαθιστά τον τραπεζικό δανεισμό ο οποίος δεν υπάρχει. Αντί μια τρέχουσα υποχρέωση να πληρώνεται άμεσα με αποτέλεσμα να αδειάζει το ταμείο ή ο τραπεζικός λογαριασμός της εταιρείας ή του φυσικού προσώπου, «τακτοποιείται» σε 12 δόσεις. Μέχρι σήμερα, οι οφειλέτες προχωρούσαν στην τακτοποίηση σε 12 δόσεις αφού μια οφειλή γινόταν ληξιπρόθεσμη. Και αυτό διότι το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας δεν επέτρεπε τη ρύθμιση μιας υποχρέωσης πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής. Η τακτοποίηση μιας οφειλής σε δόσεις πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη, προέβλεπε μέχρι σήμερα επίσκεψη στην εφορία.

Αυτό αλλάζει. Με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, ακόμη και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορούν να τακτοποιηθούν σε 12 δόσεις. Τι θα γίνει επομένως από το νέο έτος; Οι οφειλέτες θα προσπαθούν να πληρώσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και μετά θα ρυθμίζουν τα τρέχοντα σε 12 δόσεις για να εμφανίζονται πάντοτε ενήμεροι. Θα επιβαρύνονται φυσικά με τόκους αλλά τουλάχιστον δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις (προμηθευτές, εργαζόμενοι κλπ)… ότι περισσέψει.

By