Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρονοδιάγραμμα στις «διερευνητικές συνομιλίες» Ελλάδας – Τουρκίας ζητά το Ποτάμι

«Η διαφορά απόψεων με την Τουρκία σε σοβαρά ζητήματα είναι γνωστή και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά.

Η διαφορά αυτή και η κατά καιρούς επίδειξη επιθετικότητας από την τουρκική ηγεσία, όμως, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την προσπάθεια διαλόγου για την άμβλυνση των αντιθέσεων» ανάφερε σήμερα το Ποτάμι σχολιάζοντας την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ποταμιού θεωρεί πως η μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η αποφυγή θερμών επεισοδίων, «που στοιχίζουν ακριβά στις οικονομίες των δύο χωρών», είναι το απαραίτητο βήμα για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Παράλληλα σημειώνει ότι «άκουσαν με προσοχή» την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, σχετικά με τον «σκληρό πυρήνα» των ελληνοτουρκικών διαφορών για τις οποίες όπως σημειώνουν θα πρέπει να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα και να μην εξελίσσονται αενάως.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Ποταμιού επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Η διαφορά απόψεων με την Τουρκία σε σοβαρά ζητήματα είναι γνωστή και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά. Η διαφορά αυτή και η κατά καιρούς επίδειξη επιθετικότητας από την τουρκική ηγεσία, όμως, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την προσπάθεια διαλόγου για την άμβλυνση των αντιθέσεων.

Υπό αυτή την έννοια, οι επισκέψεις και η επικοινωνία των δύο πλευρών είναι και θα είναι αναγκαίες.

Η μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η αποφυγή θερμών επεισοδίων – που στοιχίζουν ακριβά στις οικονομίες των δύο χωρών – είναι το απαραίτητο βήμα για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Με ιδιαίτερη προσοχή ακούσαμε για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, σχετικά με τον «σκληρό πυρήνα» των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτές όμως δεν μπορεί να εξελίσσονται αενάως. Είναι αναγκαίο να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα.

Στα θέματα που θα υπάρξει συμφωνία, να δοθεί η λύση. Και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, να παραπεμφθούν για επίλυση στα διεθνή δικαστήρια και δικαιοδοτικά όργανα.

Οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο χώρες οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και πολιτικό θάρρος».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By