Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Χτύπημα από Merill Lynch: Τραγωδία το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

Ξένο fund: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο και από εκείνο των κομμουνιστών

milios-stathakis-708_0

Θα φύγουν μαζικά οι καταθέσεις και θα σταματήσουν οι επενδύσεις αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, γράφει ο Joerg Sponer, μεγαλοστέλεχος του ξένου fund Capital, ο οποίος συμμετείχε στην παρουσίαση των οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στο Λονδίνο από τους Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό, το οποίο έστειλε σε τράπεζες και επενδυτές στην Αθήνα. Η Κουμουνδούρου, πάντως, ισχυρίζεται ότι ο Joerg Sponer δεν ήταν στην παρουσίαση του προγράμματος που έκαναν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο συνοπτικό report που έστειλε μετά το πέρας της ενημέρωσης αναφέρει με γλαφυρό τρόπο πως οι παρόντες εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση πως πρέπει να πουλήσουν ταν πάντα στην Ελλάδα! Κι αυτό γιατί κατά τη γνώμη του κ. Sponer, το πρόγραμμα τους  είναι χειρότερο και από, εκείνο των κομουνιστών! Μοιράζεται μάλιστα με τους μετόχους και τους επενδυτές του Capital και την εκτίμηση του μετά από όσα άκουσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει στις εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία. Θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου, πιστεύει, με μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό και θα υπάρξει απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων!

Συγκεκριμένα στο εμπιστευτικό email του ο κ. Sponer  αναφέρει:

Ναι ήμουν στη συνάντηση με το Σταθάκη (συμμετείχαν 15 επενδυτές) και σε ακόμη μια ξεχωριστή με τον κ. Γιάννη Μηλιό, επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο (συμμετείχαν 20 επενδυτές)

Γενική περίληψη:

 • Ολοι όσοι βγήκαν από τη συνάντηση θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα
 • Το πρόγραμμα είναι χειρότερο από τον κομμουνισμό (τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα καλά οργανωμένο πλάνο), θα επικρατήσει χάος
 • Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει έως 36,5%, που θα σημάνει την απόλυτη πλειοψηφία (μαζί με το μπόνους των 50 εδρών) θα δείτε ένα σενάριο αντίστοιχο με εκείνο της Κύπρου. Μαζική φυγή καταθέσεων, οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ότι προλάβουν στο εξωτερικό και θα τερματιστούν όλες οι επενδύσεις
 • Πιστεύεται ότι ο Σαμαράς δεν θα καταφέρει να λάβει περισσότερες από 174 ψήφους τον Μάρτιο, ενώ, έχει ήδη γραπτές δηλώσεις από αρκετούς βουλευτές πως δεν θα τον ακολουθήσουν.

Αν δεν ήταν τόσο σοβαροί όταν μιλούσαν θα πίστευα ότι πρόκειται περί φαρσοκωμωδίας

 • «Αισθανόμαστε πιο κοντά με το Podemos και το «Die Linke» στη Γερμανία, αν και αυτοί παραείναι φιλελεύθεροι
 • Θα σταματήσουμε την λίτότητα -είπαμε στους ανθρώπους στον δρόμο να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες γιατί θα έλθουμε εμείς και θα τους φροντίσουμε.

Οι 5 θεμέλιοι λίθοι του προγράμματός τους:

Να μπει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση παρέχοντας δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, τροφή, στέγη, υγειονομική περίθαλψη σε όσους το έχουν ανάγκη

Αύξηση μισθών για όλους με κατώτατο τα 750 ευρώ και 14 μισθούς και για τους συνταξιούχους 705 ευρώ για 13 μήνες. Πρόσληψη αρκετών χιλιάδων υπαλλήλων σε θέσεις στο Δημόσιο.

Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% με πάταξη της παραοικονομίας (δεν θα υπάρχει κίνητρο, γιατί οι φτωχοί θα έχουν τον βασικό μισθό των 750 ευρώ το μήνα (τι αστείο)) – Δεν θα υπάρχουν φόροι ιδιοκτησίας (κοστίζουν 2 δισ. ευρώ), περικοπή όλων των φόρων κατά 20%, εκτός από τα υψηλά εισοδήματα (κόστος 2 δισ. ευρώ), ενώ όλα θα πληρωθούν από τα 70 δισ. των απλήρωτων φόρων. Περιμένουν ότι το ΑΕΠ, μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, θα αυξηθεί από 3 έως 5%, καθώς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να επενδύσουν με κάθε εμπιστοσύνη (εδώ γελάμε δυνατά), ενώ αναμένουν κύμα ξένων επενδύσεων.

Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους:

 • Η ΕΚΤ θα αγοράσει ολόκληρο το ελληνικό χρέος για 60 χρόνια και θα απολέσει κάθε τόκο (Η Γερμανία πέτυχε το 1952 ένα κούρεμα της τάξης του 62%, άρα μπορεί και η Ελλάδα να πετύχει κάτι τέτοιο).
 • Ανέφερα ότι η Γερμανία εκείνη την περίοδο δέχθηκε να πραγματοποιήσει τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι δύο τους (Μηλιός-Σταθάκης) είπαν ότι εδώ έγιναν ήδη υπερβολικά πολλές μεταρρυθμίσεις.
 • Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα πάει στο 205 έως το 2080 (χαχαχα -φοβερό αστείο)
 • Θα αυξηθούν περαιτέρω οι επιδοτήσεις από τις Βρυξέλλες κατά 5 δισ.
 • Κανένας από τις Βρυξέλλες δεν θα έχει κέρδος αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ. Κατέχουν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά ο Τσίπρας έκανε λάθος που συμφώνησε με τη Μέρκελ πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο Ευρώ.

Μνημόνιο για το ιδιωτικό χρέος με μάξιμουμ εξυπηρέτηση του 20% όταν το διαθέσιμο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 750 ευρώ το μήνα.

 • Δημιουργία γραφείων πιστωτικής ανάλυσης που θα διαμεσολαβούν μεταξύ τραπεζών και δανειζομένων-Θα αποφασίζει ποιος θα πληρώνει και τι θα πληρώνεται και τι θα κουρεύεται.
 • Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (τον πρώτο χρόνο θα χαθούν τα παραπάνω), τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν (το είπαν και οι δύο τους σοβαρά) καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα σημειώσει μεγάλη αύξηση και γίνει εισροή επενδύσεων.
 • Το ΤΧΣ θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 3 δισ. (τον πρώτο χρόνο θα χαθούν τα παραπάνω), τον δεύτερο χρόνο θα ανακτηθούν (το είπαν και οι δυο τους αυτό, σοβαρά), καθώς το ελληνικό ΑΕΠ θα δει μεγάλη αύξηση και θα γίνει εισροή επενδύσεων.
 • Οι τράπεζες είναι πολύ δυνατές, οι δανειστές πολύ αδύναμοι -Θα το αντιστρέψουν αυτό
 • Θα γίνει 1005 αλλαγή στο διοικητικό σχήμα των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών (πλην της Eurobank όπου το κράτος δεν έχει πλέον πλειοψηφία στο μετοχικό σχήμα)
 • Θα δοθεί εντολή στους δικαστές να είναι πιο αποτελεσματικοί.
 • Δεν θα μπορούσα να τα είχα επινοήσει όλα αυτά ακόμη κι αν το ήθελα.

 

Χτύπημα και από BofA-Merill Lynch: «Ελληνική τραγωδία» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός από το email της Capital που έχει διαρρεύσει εδώ και μερικές ώρες στο Διαδίκτυο, και η Bank of America-Merill Lynch αναφέρεται, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της, στις συναντήσεις με Σταθάκη-Μηλιό στο Λονδίνο.

Η τράπεζα, μάλιστα, σε email χαρακτηρίζει ως «ελληνική τραγωδία» το πρόγραμμα του κόμματος σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει plan B σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις για κούρεμα τουν ελληνικού χρέους, μετακύλιση κρατικών ομολόγων και επιπρόσθετο πρόγραμμα αγοράς.

Καταγράφει, ακόμη, την ανησυχία των ξένων επενδυτών για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει ξανά παράδειγμα προς αποφυγή για την υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές, ενώ, προσθέτει ότι ακολουθούν κάλπες στην Ισπανία, όπου προηγείται το Podemos.

Η Bank of America, μάλιστα, ξεχωρίζει τέσσερα σημεία-κλειδιά στα όσα είπε ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ όπως

 • Δεν υπάρχει καμία νέα μεταρρύθμιση
 • Η Ευρώπη να «συγχωρήσει», να διαγράψει μέρος του ελληνικού χρέους
 • Η ΕΚΤ να «ρολάρει» τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της και να αγοράσει περισσότερα
 • Δεν υπάρχει plan B σε περίπτωση «όχι» από τους δανειστές.

Στο συμπέρασμά της, η τράπεζα, αναφέρει πως οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν υψηλότερη μεταβλητότητα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακριά από την Τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμα και αν τελικά βρεθεί η μέση οδός, θα μπορούσε να πάρει σχεδόν όλο το 2015, με τους κινδύνους εν τω μεταξύ να παραμένουν.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το σημείωμα της BofA-Merill Lynch τα βασικά σημεία στα όσα ανέφερε ο κ. Σταθάκης είναι:

 • Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα σταματήσει και θα είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα μόνο με την Ευρώπη
 • Διαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση δανείων του επίσημου τομέα. Ιδανικό θα ήταν ένα κούρεμα, αλλά η παράταση προθεσμιών λήξη μπορεί να είναι το πρώτο βήμα. Αίτημα στην ΕΚΤ να μετακυλίσει χρονικά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.
 • Συνέχιση της εξυπηρέτησης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου
 • Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ σε κάθε σενάριο
 • Καμία νέα ιδιωτικοποίηση
 • Οχι σε πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πρωτογενείς όρους. Σε κάθε περίπτωση, αναμένει από την Τρόικα να αναθεωρήσει τους μη ρεαλιστικός στόχος της ότι η Ελλάδα θα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ στα επόμενα δέκα χρόνια.
 • Πηγές χρηματοδότησης θα είναι: 1) αναδιάρθρωση του επίσημου τομέα του χρέους, 2) πρόσβαση στις αγορές, 3) μετακύλιση των ομολόγων της ΕΚΤ, 4) QE από την ΕΚΤ
 • Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ή τουλάχιστον, δεν το αποκαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν οι δανειστές πουν «όχι».
 • Αύξηση στο όριο κατώτατων μισθών και συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα και επαναφορά των συλλογικών μισθολογικών διαπραγματεύσεων.
 • Πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα παραδοσιακά κόμματα δεν είχαν την πολιτική βούληση να το κάνουν.
 • Πίεση προς τις τράπεζες για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
 • Βεβαιότητα για εκλογική αναμέτρηση τον Μάρτιο (ο κ. Σταθάκης φέρεται να ανέφερε και ως ημερομηνία της 22α Μαρτίου). Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τις εκλογές μόνο εάν η τρόικα της έδινε όλα όσα ζητούσε, κάτι που είναι πολύ απίθανο. Αντίθετα, ήταν έκπληκτος με την σκληρή στάση της τρόικας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.
 • Σιγουριά για εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ελπίδα για αυτοδυναμία
 • Η συμφωνία της υπάρχουσας κυβέρνησης με την Τρόικα θα διευκόλυνε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, θα έδινε περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας.
 • Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων οι περισσότεροι καλεσμένοι-πελάτες του οίκου υποστήριξαν ότι δεν βλέπουν πως η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ, θα κλείσουν το μάτι και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος. Ορισμένοι επίσης υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να είναι σκληροί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ανησυχίας για τους Podemos της Ισπανίας (η χώρα έχει εκλογές το Νοέμβριο και το αριστερό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις). Δεν βλέπουν την Ελλάδα να έχει διαπραγματευτικά όπλα. Ο κ. Σταθάκης απάντησε πως υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να στηριχθεί η Ελλάδα, το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν βολεύει και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια ποιο ρεαλιστική λύση που θα τους ωφελήσει όλους.
By