Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Citi: Στα 10 κορυφαία θέματα του 2018 η Ελλάδα – Το τέλος του έπους των μνημονίων;

Υπάρχουν αυξανόμενες πιθανότητες η Ελλάδα να μη χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά το καλοκαίρι του 2018, αναφέρει η Citigroup στο πλαίσιο της νέας έκθεσής της για τις προοπτικές του 2018, ενώ τοποθετεί το ερώτημα του «εάν η Ελλάδα θα δει το τέλος του έπους των πακέτων διάσωσης», ως ένα από τα 10 κορυφαία ερωτήματα για φέτος διεθνώς.

Όπως σημειώνει η Citi, η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η οποία δείχνει πως θα είναι εξαιρετικά σύντομη σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες, αναμένεται έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, με τη δόση των 5 δισ. ευρώ από τον ESM να ακολουθεί.

Οι προοπτικές για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά παραμένουν πολύ πιο αδύναμες από ό, τι σε άλλες χώρες στο τελευταίο δεκάμηνο πριν την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσής  τους, ενώ και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερη.

Η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη, τονίζει η Citi. Η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της Ελλάδας δεν έχει δείξει ακόμη σημαντική βελτίωση, παρά τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση (μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε προγράμματα διάσωσης), όπως σημειώνει.

Επίσης, το τραπεζικό σύστημα επιβαρύνεται από υψηλούς δείκτες NPLs (περίπου στο 40% το τρίτο τρίμηνο του 2017), πολύ περιορισμένες εισροές καταθέσεων και μειωμένο όγκο δανεισμού, δημιουργώντας κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και το ΑΕΠ.

Η δημοσιονομική κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται (το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να πιάσει το στόχο του 2,4% του ΑΕΠ το 2017), αλλά αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη λιτότητα (η οποία θα συνεχιστεί και το 2018- 2019) παρά τις κυκλικές βελτιώσεις ή/και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει ένα άλυτο ζήτημα χωρίς πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Citi, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση που οδηγείται περισσότερο από την πολιτική παρά από την οικονομία. H πολιτική βούληση να απογαλακτιστεί η Ελλάδα από τα επίσημα δάνεια αυξάνεται τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα κάποιoυ minimal deal για την ελάφρυνση του χρέους και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, αλλά το ποσοστό που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ χαμηλό – λίγο πάνω από το 15% ή στο 30% του ΑΕΠ. Μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους στην ιστορία το 2012, οι πιθανότητες μιας νέας αναδιάρθρωσης είναι μάλλον περιορισμένες, κατά την άποψη της Citi. Επιπλέον, σημειώνει, θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετοί πόροι διαθέσιμοι εντός του πακέτου διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, ενδεχομένως ως buffers για τη διευκόλυνση της μετάβασης στην πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά.

Η Citi τονίζει πως με την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης να είναι ορατή, οι κίνδυνοι αντιστροφής της πολιτικής και/ή των πρόωρων εκλογών μειώνονται. Οι πολιτικές εκπλήξεις δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι οι πιθανότητες εξόδου από την επίσημης χρηματοδότηση δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλές τα τελευταία 8 χρόνια, αν και η εποπτεία θα συνεχιστεί σε μεγάλο βαθμό.

By