Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

Citi: Το δολάριο μοναδικό καταφύγιο για τους επενδυτές το 2022

Ενα υπερτιμημένο δολάριο είναι το μοναδικό πιθανό καταφύγιο για αντιστάθμιση κινδύνου σε ένα περιβάλλον που αναμένεται να επιφέρει τη μεγαλύτερη καταστροφή για τους κατόχους μετοχών από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup.

Με την υποχώρηση των μετοχών παγκοσμίως κατά 23 τρισ. δολ. το 2022, η αντίστροφη σχέση του δολαρίου με τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου το καθιστά το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο για τουλάχιστον το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, αναφέρουν οι αναλυτές σε σημείωμά τους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Θα απαιτούνταν μια «βαθιά ύφεση» για να περιοριστεί σημαντικά ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει μια παρατεταμένη πτώση των εταιρικών κερδών και των μετοχών πριν από τη στροφή της Federal Reserve.

Μια bear market στις διεθνείς μετοχές και τις αγορές σταθερού εισοδήματος άφησε στους επενδυτές λίγες επιλογές, όπως το να αυξήσουν τη διασπορά του ρευστού που διαθέτουν, για το οποίο έρευνα της Bank of America έδειξε ότι είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί.

Ο ταχύτερος του αναμενόμενου ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έβαλε φρένο σε μια σύντομη ανάκαμψη της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, μετά τη μεγάλη πτώση των assets αυτής της κατηγορίας (ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το 1981).

«Σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια (πράγμα που είναι κακό για το σταθερό εισόδημα) ώστε να υπάρξει σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών (αυτό είναι κακό για τις μετοχές), το μοναδικό καταφύγιο για να “κρυφτεί” ένας επενδυτής είναι το δολάριο», έγραψαν στο σημείωμά τους οι αναλυτές . «Αυτό καθιστά το USD ένα νόμισμα υψηλής απόδοσης, υψηλής ποιότητας που λειτουργεί ως αντιστάθμιση κινδύνου για τη σύναψη περιουσιακών στοιχείων».

Η Citi προβλέπει ότι ο δείκτης του δολαρίου θα φτάσει το 111,98 το επόμενο τρίμηνο καταγράφοντας άνοδο περίπου 2,1% από τα τρέχοντα επίπεδα, σε υψηλό 20ετίας. Σημείο καμπής για το δολάριο αναμένουν το 2023.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By