Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Citigroup: Αντιμέτωπη με πρόστιμο 7 δισ. δολαρίων για εξαπάτηση επενδυτών

Το πρόστιμο των περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι υψηλότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές με βάση τη δραστηριότητα της Citigroup

citigroup

Πρόστιμο ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να πληρώσει η αμερικανική τράπεζα Citigroup για τη διευθέτηση έρευνας των αμερικανικών αρχών, σχετικά με την εξαπάτηση επενδυτών που αγόραζαν ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

Το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου αναμένεται να καταβληθεί σε μετρητά, αλλά προβλέπεται και η πληρωμή αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βοήθεια δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσε η πηγή.

Το πρόστιμο των περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι υψηλότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές με βάση τη δραστηριότητα της Citigroup όσον αφορά στα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια. Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street εκτιμούσαν προηγουμένως ότι η Citigroup είχε σχηματίσει αποθεματικό 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διευθέτηση της έρευνας.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν ζητήσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερ. Οι συζητήσεις μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και της Citigroup είχαν σταματήσει τον περασμένο μήνα, καθώς οι δύο πλευρές απείχαν πολύ από το να συμφωνήσουν σε ένα πρόστιμο του διακανονισμού και το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ετοιμαστεί να ασκήσει δίωξη κατά της τράπεζας.

Η Citigroup αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου τη Δευτέρα και η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν και το Κολοράντο έκαναν έρευνα στην τράπεζα στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ομάδας κρούσης για τη διερεύνηση των χρεοκοπημένων ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase πλήρωσε πρόστιμα 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο για τη διευθέτηση αντίστοιχης έρευνας της ομάδας κρούσης, μία συμφωνία που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, θα αποτελούσε πρότυπο και για άλλες τράπεζες. Η Bank of America βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση αντίστοιχης έρευνας.

By