Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Citigroup: «Εκτός το ΔΝΤ από τη συμφωνία με την Αθήνα αν χρειαστεί»

Η Citigroup αναφέρεται στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Ταμείου

citigroup

Η Citigroup εκτιμά ότι «οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν σε συμφωνία με την Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση αφήνοντας προσωρινά εκτός το ΔΝΤ εάν χρειαστεί».

Σε έκθεσή του, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η διαρροή των διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου μπορεί να μην προσθέτει κάτι νέο αναφορικά με τις προθέσεις του Ταμείου, συμβάλει ωστόσο σαφέστατα στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αθηνάς και Ταμείου.

Η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας έρχεται εν μέσω της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και τρέφει μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι επιτεύξιμος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στη φερόμενη συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου που δημοσίευσε ο ιστότοπος WikiLeaks, οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί ιδανικά στο 1,5%, ή εναλλακτικά στο 2,5%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πλέον απολύτως απαραίτητο για την οικονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας, και το ελληνικό ζήτημα είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι μπορούν να λύσουν μόνοι τους, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η τοποθέτηση Νοβότνι έρχεται ουσιαστικά σε πλήρη αντίθεση με το σχόλιο που έκανε νωρίτερα ο ισχυρός κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΔΝΤ «αναπόσπαστο κομμάτι» των προγραμμάτων διάσωσης.

Υπέρ της παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως «Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης».

By